[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Juaneño - Viquipèdia

Juaneño

De Viquipèdia

Els juaneño són una tribu uto-asteca, que va prendre el seu nom de la missió de San Juan de Capistrano. En realitat es deien Acjachemem. Vivia al sud-oest de Califòrnia.

Taula de continguts

[edita] Demografia

Eren un miler el 1700, però baixaren a 500 el 1800 i a 50 en 1900. El darrer parlant de la seva llengua va morir el 1962. Tanmateix, segons el cens del EUA del 2000, hi havia 2.373 purs, 71 barrejats amb altres tribus, 850 barrejats amb altres races i 36 amb altrea races i tribus. En total, 3.330 individus

[edita] Costums

Llur cultura té una clara influència dels seus veïns gabrielino. D’ells adquiriren el culte a l’estramoni o jimsonweed (Datura strimonium), i els van transmetre als luiseño d’Est i sud. El culte és un complex de rites essotèrics que emboliquen un al·lucinògen de l’estramoni, el qual, si en bevia, li inspirava visions sobrenaturals. Vivien en refugis d’estopa i s’alimentaven d’aglans i d’altres plantes, i obtenien alguns productes marins. La seva organització social no és molt coneguda. Cada llogarret tenia un capitost al qual devien respecte oficial i deferència, però el seu poder real era limitat. Dirigien en comú les expedicions de cacera i recol·lecció, i usualment el gros de la collita el respartien entre els pobres en temps d’escassetat general.

El travestisme i l’homosexualitat restaven aparentment protegits per la societat jueneño. Qualsevol noi que mostrés aquests tendències era impulsat a mostrar-les i a desenvolupar-les. Els travestits masculins eren molt apreciats com a bons treballadors, i a vegades es casaven.

[edita] Història

El 1776 es va fundar al seu territori la Missió de San Juan de Capistrano. Eren considerats indis de la missió tant per espanyols com per mexicans, però el 1821 foren sotmesos als barons mexicans. I l’arribada dels nordamericans des del 1849 els va delmar. El 1865 van patir una epidèmia de verola. El 1982 foren reconeguts federalment com a tribu.

[edita] Enllaços externs