[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Juan Gutiérrez de la Concha - Viquipèdia

Juan Gutiérrez de la Concha

De Viquipèdia

Retrat de Juan Gutiérrez de La Concha. Anònim. Museu Naval de Madrid
Retrat de Juan Gutiérrez de La Concha. Anònim. Museu Naval de Madrid

Juan Gutiérrez de la Concha (Santander, Espanya, 1770 – Cabeza de Tigre, Província de Córdoba (Argentina), 26 d'agost de 1810). Oficial de marina i militar espanyol amb una llarga trajectòria en el Virreinat del Río de la Plata, que va arribar a governador de Córdoba (Argentina), i va morir afusellat per ordre de la Primera Junta, per lleialtat a la corona espanyola.

Era un oficial de marina format en el port d'El Ferrol, que va arribar a Buenos Aires poc abans de 1790. Va liderar una important expedició naval a les costes patagòniques el 1795, explorant la zona entre els rius Negro i Deseado. Va donar nom als llocs que va reconèixer, com la península Valdés, pel cognom del ministre espanyol de marina.

Fou assignat al port de Carmen de Patagones i després al de Montevideo. Per ordre del governador Pascual Ruiz Huidobro, el 1806 va acompanyar a Santiago de Liniers a la campanya en contra de les invasions angleses. Fou el comandant del Batalló d'Arribeños i, mes tard, va reorganitzar la marina de guerra virreinal.

El setembre de 1807, el virrei Liniers el va nombrar governador de Córdoba, càrrec que va ocupar des del desembre d'aquest any. Es va implicar en discussions amb el partit del Dean Gregorio Funes. Var organitzar un batalló de milícies locals, que va posar a les ordres del futur cabdill José Javier Díaz. També va millorar el camí i les postes cap a La Rioja i va intentar l'explotació del mineral de plata a Famatina. Quan Liniers va ser reemplaçat per Baltasar Hidalgo de Cisneros, el va ajudar a instal·lar-se a Córdoba.

El 1810, quan es va conèixer la notícia de la Revolució de Maig va reunir un assemblea de notables. Tots, menys Funes, van aconsellar jurar el Consell de Regència i no escoltar la invitació portenya. Es va preparar per a lluitar i va ordenar reclutar forces, desobeint l'autoritat de la Primera Junta. El partit realista, però, va quedar aïllat i les tropes de Díaz es van negar a seguir-lo.

A l'agosto va arribar l'expedició comandada per Francisco Ortiz de Ocampo, i Gutíerrez de la Concha i altres realistes van haver de fugir cap al nord. Poc després va ser capturat, juntament amb el bisbe Rodrigo de Orellana, els ex governadors Allende y Rodríguez, i el comptador Moreno. En un altre lloc Liniers també va ser capturat.

Ocampo i el seu delegat polític Hipólito Vieytes van decidir desobeir l'ordre d'afusellar-los i els van enviar a Buenos Aires. A l'arribar, però, la notícia a la capital, la Junta va reiterar l'ordre i envià el vocalJuan José Castelli al nord per a fer-la complir.

Fou afusellat per ordre de Castelli a l'extrem sud de la província de Córdoba juntament amb Liniers, Allende, Rodríguez i Moreno.