[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep Planchart i Martori - Viquipèdia

Josep Planchart i Martori

De Viquipèdia

Josep Planchart i Martori (nascut a Sant Celoni el 1918) és un polític català, dirigent d'Estat Català des del 1947 i actual president del partit.

Començà a militar a Estat Català amb només 17 anys des de que, a principis de l'any 1936, s'afilià a les Joventuts d'Estat Català del barri de Gràcia (Barcelona). Va lluitar a la guerra civil espanyola i també ho feu als Fets de Maig de 1937 defensant les seus d'Estat Català dels atacs de la FAI. Formà part de l'escamot dirigit per Manuel Cruells (aleshores cap d'escamot però futur dirigent d'EC) que destruí els arxius del partit només uns dies abans de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona per evitar que caiguessin en mans de l'enemic.

Un cop acabada la guerra va exiliar-se a França, on va estar internat en camps de concentració. Posteriorment tornà a l'Estat Espanyol i fou ingressat a un camp de concentració a Navarra, i, més tard, enviat uns anys a fer treballs forçats amb exèrcit a l'antic protectorat espanyol del Marroc.

Planchart seguí formant part d'Estat Català i ingressà amb la resta de militants d'EC al Front Nacional de Catalunya efectuant tasques d'espionatge en favor dels aliats durant la Segona Guerra Mundial i, de manera paralel.la, combatent la dictadura franquista des de la clandestinitat com a membre de EC i del FNC. Fou detingut varies vegades i també fou empresonat tres cops el 1943, 1966 i 1972.

El seu paper dins Estat Català cada cop adquirí més pes i, des de 1947, ja fou membre de la direcció del partit coincidint amb la sortida d'Estat Català del Front Nacional de Catalunya quan aquest va pretendre esdevenir partit polític.

A finals de la dictadura franquista, Planchart fou acusat de la creació d'un grup armat (el FAC, amb qui Planchart tenia una relació no massa important realment) i, per evitar ésser detingut i empresonat, hagué de viure amagat fins la mort de Franco i la posterior amnistia.

Un cop caiguda la dictadura fou un dels que tramità la difícil legalització d'Estat Català. Actualment és el president d'Estat Català.

[edita] Enllaços externs