[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep Gibert Clols - Viquipèdia

Josep Gibert Clols

De Viquipèdia

Josep Gibert Clols va ser un paleoantropòleg català (Valls, Tarragona, 1941 - Barcelona, 7 d'octubre de 2007). Doctor en Ciències Geològiques, catedràtic de Ciències Naturals dels instituts de Montcada i Egara i, des de 1983,director i posteriorment investigador de l'Institut de Paleontologia de Sabadell.

Josep Gibert Clols va posar de moda a Espanya la discussió científica sobre l'evolució humana quan va anunciar en 1982 que havia descobert el Home d'Orce, un homínid segons part de la comunitat científica internacional i un èquid segons altre . Segons Gibert havia trobat les restes del primer poblador d'Europa Occidental en el jaciment de Venta Micena, a Granada, i ho va batejar com l'Home d'Orce.

Posteriors troballes, com la de començaments d'aquell mateix any a Tarragona, on es va trobar l'esquelet d'una nena de fa 2.000 anys, van constituir la prova de que es tractava d'un humà i que era, per tant, el primer poblador d'Europa Occidental.

El director del Centre Nacional d'Investigació sobre Evolució Humana (CENIEH) i codirector de les excavacions de Atapuerca (Burgos), José María Bermúdez de Castro, va ressaltar que Gibert va ser un home que "movia moltes coses". "Va ser una època amb molta discussió i debat i es va parlar molt d'evolució humana. Va promoure un congrés molt important a Orce i va aconseguir que hagués molt de moviment i activitat científica, i aquesta és una aportació molt valuosa independentment de si tenia raó o no", va agregar Bermúdez de Castro després de conèixer la notícia de la seva defunció.

Va morir el 7 d'octubre de 2007 als 66 anys d'edat en Barcelona a conseqüència d'un càncer limfàtic.

[edita] Enllaços externs