[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

José Raúl Capablanca - Viquipèdia

José Raúl Capablanca

De Viquipèdia

Jose Raúl Capablanca
Jose Raúl Capablanca

José Raúl Capablanca i Graupera (Cuba, 19 de novembre de 1888 - EE.UU., 8 de març de 1942) va ser un jugador d'escacs cubà, campió del món d'escacs entre els anys 1921 i 1927.

Va aprendre a jugar als escacs als quatre anys, veient com jugava el seu pare amb els seus amics. Va progressar ràpidament i als 13 anys va guanyar al millor jugador cubà del moment, Juan Corzo. Va estudiar als EE.UU., jugant paral·lelament tornejos llampec, guanyant un d'ells per davant del llavors campió del món Emanuel Lasker.

Al 1909 va disputar un torneig contra l'estatunidenc Marshall, al que va derrotar espectacularment (+8-1=14). Gràcies a aquesta victòria fou admès en el torneig de Sant Sebastià de 1911, que també guanyà.

Va continuar la seva carrera com a diplomàtic a l'ambaixada cubana de Sant Petersburg, ciutat on el 1914 va quedar segon en un torneig que va guanyar el encara campió mundial Emanuel Lasker.

La Primera Guerra Mundial li va limitar l'activitat escaquista, i només va jugar tornejos als Estats Units. L'any 1919 va desafiar novament en Lasker, al que ja havia retat al 1911, a un encontre pel campeonat mundial.

Aquest es va celebrar a L'Havana al 1921, i quan el resultat era favorable a Capablanca (+4-0=10), Lasker abandonà, cedint el títol al jugador cubà.

Va perdre el títol enfront Alexander Alekhine al 1927, i no va tenir oportunitat de recuperar-lo perquè el jugador rus es va negar sempre a jugar la revenja.

Va continuar jugant i guanyant nombrosos tornejos, com el de Nottingham de 1936, i representant a Cuba en les Olimpiades dels Escacs.
A la darrera estapa de la seva vida donava classes d'escacs per emissores de ràdio nord-americanes.

Va morir als Estats Units el 1942.

[edita] Enllaços externs

Anterior:
Emanuel Lasker
Campió del món d'escacs
1921–1927
Següent:
Alexander Alekhine