[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

José Luis López Aranguren - Viquipèdia

José Luis López Aranguren

De Viquipèdia

José Luis López-Aranguren Jiménez ( Àvila, Castella i Lleó 1909 - 1996 ) fou un filòsof i assagista espanyol.

[edita] Biografia

Nasqué el 9 de juny de 1909 a la ciutat d'Àvila. Es llicencià en Dret i Filosofia i Lletres per la Universitat de Madrid, aconseguint la càtedra d'ètica i sociologia en aquesta universitat l'any 1955.

A més de criticar alguns aspectes del règim del general Franco, el 1965 va participar, al costat d'Enrique Tierno Galván, Agustín García Calvo, altres professors i nombrosos estudiants, en una marxa de protesta per la falta de llibertat d'associació. Per la seva participació fou sancionat i apartat de la universitat espanyola, però es va mantenir en actiu escrivint o assistint a universitats estrangeres com a professor visitant.

En les seves investigacions s'ocupà de relacionar l'ètica i la religió. Va dissenyar un particular concepte d'"Estat de justícia social", que es diferencia del simple Estat del benestar i que és aliè a tota intervenció totalitària. En el curs de la dècada de 1960 va protagonitzar nombrosos enfrontaments amb les autoritats acadèmiques i polítiques del règim del general Franco, per la qual cosa fou expulsat de la universitat, juntament amb els professors Enrique Tierno Galván i Agustín García Calvo.

Va abandonar Espanya i, durant alguns anys es va traslladar a Los Angeles, als Estats Units, ensenyant en les universitats de Berkeley, Mèxic i altres centres acadèmics, en intensa relació amb idees i corrents de pensament progressistes i innovadors.

El 1989 fou premiat amb el Premi Nacional d'Assaig i el 1995 amb el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats, juntament amb l'agència de notícies EFE.

[edita] Enllaços externs