[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jidoka - Viquipèdia

Jidoka

De Viquipèdia

Jidoka (o autonomation en anglès) terme utilitzat en sistemes de producció Lean. Significa "automatizació amb un toc humà". És un procés de control de qualitat utilitzat en el Sistema de Producció de Toyota (TPS), que aplica els quatre principis següents:

  • Detectar l'anormalitat
  • Parar
  • Corregir la condició immediata
  • Investigar la causa arrel i aplicar una contramesura

Per a sistemes JIT (Just-in-time) es vital produir amb zero defectes, sino els defectes poden causar problemes al procés de producció.

En sistemes de producció Lean sempre es busquen objectius per a la millora continua, buscant i eliminant les causes dels problemes.

Jidoka conté la detecció automàtica dels errors o defectes durant la producció. Quan un defecte és detectat, el fet de parar la producció fa que l'organització focalitzi els esforços en resoldre el problema i evita la propagació de males practiques.

La paraula prové del japonès. En Japonès "automatització" s'escriu amb tres kanji: "Ji" que vol dir "propi", "Dou" que vol dir "moviment" (moviment propi, que vol dir automatització) i "Ka" que vol dir"-ització", (自動化). En el sistema de producció de Toyota, la segona lletra és canvia per una altra "Dou" que vol dir "treball"(働), que es un caràcter derivat, format per l'original "Dou" i afegint-li el radical "humà".