[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Objectiu - Viquipèdia

Objectiu

De Viquipèdia

Objectiu d'una càmera.
Objectiu d'una càmera.

Un objectiu és un conjunt de lents convergents i divergents que formen part de l'òptica d'una càmera tant fotogràfica com de vídeo. La seva funció és rebre els feixos de llum procedents de l'objecte i modificar la seva direcció fins a crear la imatge òptica, rèplica lluminosa de l'objecte. Aquesta imatge es llançarà contra el suport sensible: Sensor d'imatge en el cas d'una càmera digital, i pel·lícula sensible en la fotografia química.

Taula de continguts

[edita] Història

El forat de la càmera obscura va ser considerat com el primer objectiu ja que permetia fer passar per ell la llum provinent d'una escena exterior i projectar-la sobre les parets interiors o sobre un llenç. Amb el temps aquest forat va ser substituït inicialment per una lent esfèrica que concentrava una major quantitat de llamps en un mateix punt, i més endavant per un sistema de lents que corregiria les aberracions òptiques.

[edita] Característiques

[edita] Lluminositat

La lluminositat, obertura relativa o número f d'un objectiu és el quocient entre la distància focal d'un objectiu i el màxim diàmetre del seu diafragma i ens dóna una indicació sobre la quantitat de llum que pot deixar passar. La lluminositat d'un objectiu està determinada doncs per:

  • La distància entre l'objectiu i la imatge projectada, la qual cosa és funció de la distància focal.
  • El diàmetre del feix de llum que penetra per l'objectiu, la qual cosa depèn del disseny i construcció del propi objectiu. El valor màxim d'aquest diàmetre (amb màxima obertura del diafragma) és conegut com obertura efectiva.

[edita] Distància focal

Indica la distància en mil·límetres des del centre òptic de l'objectiu al plànol focal i defineix la potència o poder de desviació d'una lent o objectiu. La distància focal d'un objectiu està determinada per:

  • Angle d'incidència de la llum sobre la lent o, a efectes pràctics, curvatura de la lent (a major ràdio de curvatura menor distància focal).
  • Índex de refracció de la lent, el qual vindrà determinat per la composició química del vidre de la mateixa.
  • Longitud d'ona de la llum incident, això és, color de la llum; si bé actualment la major part dels objectius estan formats per grups de lents convergents i divergents que compensen les possibles aberracions cromàtiques derivades d'aquest aspecte.

[edita] Tipus d'objectius

Existeixen diferents tipus d'objectius segons la distància focal de la lent utilitzada:

  • Objectius gran angulars: Objectiu l'angle del qual de visió és major al de l'objectiu normal (generalment entre 60 i 180º). S'utilitzaran per als plànols generals on ens sigui necessari abastar un gran angle de visió. La seva característica principal és que proporcionen gran profunditat de camp. Solen distorsionar la imatge fent corbes les línies rectes.
  • Objectiu normal: Amb un angle d'entre 40 i 65º s'assemblen a la visió de l'ull humà. La seva utilitat es centra en la representació d'escenes sense càrrega dramàtica. La seva profunditat de camp és moderada. No sol presentar-se distorsió de la imatge com en els angulars, conservant-se la perspectiva original. A més, aquests objectius solen tenir una gran lluminositat.
  • Teleobjectius: L'angle de visió és menor que el de l'objectiu normal (generalment menor de 30º). Permeten acostar objectes situats a grans distàncies. Així aconsegueixen augmentar la grandària de les imatges respecte a l'objecte real. Per contra la seva profunditat de camp és reduïda i el seu punt d'enfocament crític.
  • Objectius zoom: Són objectius de distància focal variable. Destaquen per la seva comoditat ja que eviten el canvi d'objectius de distàncies focals fixes (angulars, normals i teleobjetius). Com contrapartida, a causa de la seva construcció, solen ser menys lluminosos que els objectius equivalents de focal fixa.
  • Objectius macro: Permeten l'enfocament a molt curta distància. S'utilitza per a objectes molt petits situats a poca distància de la lent.
  • Objectiu ull de peix: Es tracta d'un angular extremadament ampli, arribant fins als 180º. Proporcionen una profunditat de camp extrema, i les imatges es veuen corbes com si estiguessin reflectides en una esfera.

[edita] Altres objectius especials

  • Objectius flou, que posseeixen un determinat nivell d'aberració esfèrica que produeix cert grau de difusió o efecte d'halo, en alguns el grau de difusió pot variar-se a voluntat. S'usen per a retrats, nus i per a aconseguir cert ambient romàntic. Aquest efecte també pot assolir-se mitjançant filtres o altres trucs simples.
  • Objectius submarins, que estan dissenyats per a refractar la llum de forma òptima sota aigua.
  • Objectius medical, que són bàsicament objectius macro amb un flaix anular automàtic incorporat per a evitar ombres. Solen ser d'una alta qualitat i el seu ús principal, com el seu nom indica, és la fotografia mèdica.
  • Objectius shift, en els quals es pot desplaçar l'eix òptic, controlant així la perspectiva de la càmera. S'usen molt en arquitectura, per exemple per a corregir la fugida de línies que es produeix al fer un contrapicat d'un edifici.
  • Objectius UV, que posseeixen lents de quars o fluorur de quars per a poder fotografiar en la regió de llum ultraviolada.
  • Objectius anamòrfics, usats habitualment en el cinema (per exemple en Cinemascope) per a estrènyer les imatges sobre la pel·lícula i comprimir així vistes panoràmiques. Òbviament, després s'utilitzen també objectius d'aquest tipus en el projector per a reconstruir les relacions originals.

[edita] Identificació dels objectius

Per a facilitar l'ús tots els objectius posseexen una sèrie de dades identificadores en la seva carcassa. Aquesta informació serveix per a decidir quin objectiu s'utilitzarà segons el tipus d'enquadrament requerit o la quantitat de llum present en l'escena:

  • Distància focal: expressada en mil·límetres. En els objectius zoom s'expressa un rang de valors indicant la mínima i màxima distància focal.
  • Lluminositat: indica el major i menor valor d'obertura del diafragma. S'expressa a través dels número f. En el cas dels objectius zoom s'expressen també dos valors distints indicant la lluminositat per a la mínima i màxima distàncies focals.
  • Diàmetre de filtre: A través del símbol (Ø) el fabricant indica el diàmetre del filtre que es pot acoblar.
  • Tractament superficial de les Lents: indica el tractament òptic de la superfície de les lents a través de les paraules "coated" o "multicoated".
  • Correcció d'aberracions òptiques: Mitjançant les expressions "aspheric" i "apochromatic" el fabricant fa saber si ha aplicat un especial grau de correcció als objectius.
  • Nombre de sèrie de fabricació: Important conèixer aquesta dada per a cas de robatori o pèrdua.

[edita] Qualitat dels objectius

Existeixen múltiples paràmetres amb els quals poder atribuir major o menor qualitat a un objectiu; alguns poden ser:

  • Muntura metàl·lica, més resistent i duradora.
  • Major pes, que encara que sense relació aparent sol indicar la utilització de materials de major qualitat en la seva construcció.
  • Amb mecanismes de correcció de certes aberracions òptiques (per exemple, objectius aspheric).
  • Definició, és a dir, la nitidesa amb la qual poden reproduir les imatges.
  • Contrast, és a dir, que reflecteixin fidelment els contrastos d'intensitat de llum del motiu retratat sense apagar els tons.
  • Fabricant, ja que alguns fabricants són referències clau en qualitat.