[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jeroboam - Viquipèdia

Jeroboam

De Viquipèdia

Segons la Bíblia, Jeroboam (en hebreu, ירבעם בן-נבט Yerav’am ben Nevat) fou un oficial de l'exèrcit del Rei Salomó d'Israel qui es va sublevar i fou coronat com el primer rei del Regne del Nord d'Israel, un dels dos regnes en què es dividí el Regne d'Israel de Saül, David i Salomó. Va regnar vint-i-dos anys.

[edita] Jeroboam i Salomó

Jeroboam pertanyia a la tribu d'Efraïm. Vivia a Seredà i els pares es deien Nebat i Seruà.

Va entrar al servei del Rei Salomó a Jerusalem i, amb el temps, va arribar a convertir-se en el capatàs i cap de la casa. Un dia es topà amb Ahià qui li va profetitzar que ell esdevindria rei de deu tribus d'Israel a la mort del Rei Salomó.

En assabentar-se'n el monarca, va intentar matar Jeroboam però aquest va fugir a Egipte, on fou acollit pel faraó Xixac (identificat amb Shoshenq I, faraó de la Dinastia XXII que va regnar del 943 aC fins el 922 aC).

[edita] Jeroboam, rei del Regne d'Israel

Quan el Rei Salomó va finir, deu de les dotze tribus d'Israel va rebel·lar-se contra el nou rei Roboam. Aleshores van demanar a Jeroboam que tornés del seu exili a Egipte i el van coronar Rei del Nou Regne d'Israel de les 10 tribus.

La primera decisió que prengué com a nou rei fou la de declarar Siquem la capital del seu regne i fortificar-la, en previsió de possibles atacs.

Succeí que la gent d'Israel continuava anat al Temple de Jerusalem a honorar el seu déu. Per això, Jeroboam va construir dos vedells d'or i va situar-los un a Betel i l'altre a Dan, per evitar que els seus súbdits haguessin de sortir del regne per fer les seves pràctiques religioses. La construcció d'aquestes imatges va fer que sorgissin diversos profetes que va predir grans mals per al rei i la seva descendència.

[edita] La Casa de Jeroboam

Jeroboam es casa i tingué diversos fills:

Precedit per:
Títol nou
Rei del Regne d'Israel
Succeït per:
Nadab