[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jebel Ali - Viquipèdia

Jebel Ali

De Viquipèdia

Port Jebel Ali, maig del 2007
Port Jebel Ali, maig del 2007

Jebel Ali, o Djubayl (جبل علي) també Port de Jebel Ali o Mina Jebel Ali és un port de l'emirat de Dubai als Emirats Àrabs Units. Es troba a 35 km al sud-oest de Dubai i fou construït a partir de 1976 amb un poblet annex construït el 1977 utilitzat inicialment com a residencia dels treballadors que estaven construint el port. La construcció es va acabar el 1979. La vila és encara reduïda però el port és el més gran port artificial que s'ha construït i el més gran de l'Orient mitjà, amb una intensa activitat comercial i industrial.

El port es el novè mundial en tràfic de contenidors. Té 67 molls; el port exterior te 2,3 km de llarg i 600 metres d'ample amb una fondària de 14 metres; el port interior te 3,7 km de llarg i 425 metres d'ample I una fundaria de 11,5 metres. Es una de les tres obres de l'home que es poden veure des de l'espai (les altres, la Gran Muralla i la resclosa Hoover) El port concedeix facilitats per l'atracament dels vaixells de guerra americans.

El 1985 és va establir la Zona Franca de Jebel Ali base del desenvolupament de l'emirat. S'hi està construït també un gran aeroport internacional.

El 1991 fou unit fuuncionalment al Port Rashid per formar la Dubai Ports Authority que administra els dos ports.