Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jean Piaget - Viquip??dia

Jean Piaget

De Viquip??dia

Escultura de Jean Piaget, a Ginebra
Escultura de Jean Piaget, a Ginebra

Jean William Fritz Piaget (Neuch??tel, Su??ssa, 9 d'agost de 1896 - Ginebra, 16 de setembre de 1980) fou un psic??leg experimental, fil??sof i bi??leg su??s interessat en l'epistemologia gen??tica i fam??s per les seves aportacions en el camp de la psicologia evolutiva, els seus estudis sobre la inf??ncia i la seva teoria del desenvolupament cognitiu.

Va publicar diversos estudis sobre psicologia infantil i, basant-se fonamentalment en la detallada observaci?? del creixement dels seus fills. Va elaborar una teoria de la intel??lig??ncia sensorial-motriu que descriu el desenvolupament gaireb?? espontani d'una intel??lig??ncia pr??ctica que sustentada en l'acci??.

??s aix?? que Piaget va afirmar que els principis de la l??gica comencen a desenvolupar-se abans que el llenguatge i es generen a trav??s de les accions sensorials i motrius del beb?? en interacci?? i interrelaci?? amb el medi, especialment amb el medi sociocultural.

A Ginebra va amistar el pedagog catal?? Pere Rossell?? i Blanch i nom??s sota l'insist??ncia d'en Rossell??[1], va acceptar la funci?? de director del BIE (Bureau International d'Education) al 1929.

En La psicologia de la intel??lig??ncia (1947), Piaget recopila les classes del curs que va impartir en el Col??legi de Fran??a durant l'any 1942, resumint all?? les seves investigacions psicogen??tiques de la intel??lig??ncia. Aqu?? Piaget postula que la l??gica ??s la base de el pensament i que, en conseq????ncia, la intel??lig??ncia ??s un terme gen??ric per a designar al conjunt d'operacions l??giques per a les quals est?? capacitat l'??sser hum??, anant des de la percepci??, les operacions de classificaci?? fins al c??lcul proporcional.

Piaget va treballar amb el matem??tic sud-afric?? Seymour Papert en la Universitat de Ginebra des de 1959 fins a 1963. Piaget demostr?? que existeixen difer??ncies qualitatives entre el pensar infantil i el pensar adult; m??s encara: existeixen difer??ncies qualitatives en diferents moments o etapes de la inf??ncia (la qual cosa no implica que no hagi en la societat humana actual una multitud d'adults cronol??gics que mantenen una edat mental pueril, explicable per l'efecte del medi social). Per tal demostraci??, Piaget fa notar que la capacitat cognitiva i la intel??lig??ncia es troben estretament lligades al medi social i f??sic. Aix?? considera Piaget que els dos processos que caracteritzen a l'evoluci?? i adaptaci?? del psiquisme hum?? s??n els de l'assimilaci?? i l'acomodaci??. Ambdues s??n capacitats innates que per factors gen??tics es van desplegant davant determinats est??muls en molt determinades etapes o estadis del desenvolupament, en determinades edats successives).

[edita] Biografies i autobiografies

  • Bringuier, J.C. (1977). Conversaciones con Piaget. Barcelona: Gedisa (Original en franc??s, 1997).
  • Evans, R. (1973). Jean Piaget, the man and his ideas. [Jean Piaget, el hombre y sus ideas] New York: Dutton.
  • Piaget, J. (1952). Autobiography [Autobiograf??a]. En E. Boring (Ed) History of psychology in autobiography. Vol. 4. Worcester, MA: Clark University Press.
  • Piaget, J. (1976). Autobiographie [Autobiograf??a]. Revuee Europ??enne des Sciences Sociales, 14 (38-39), 1-43.

[edita] Obres principals

  • 1918, Recherche [B??squeda]. Lausanne: La Concorde.
  • 1924, Le jugement et le raisonnement chez l??enfant [El juicio y el razonamiento en el ni??o. Madrid: La Lectura, 1929. Reedici??n, 1972; Buenos Aires: Guadalupe].
  • 1936, La naissance de l???intelligence chez l???enfant. [El nacimiento de la inteligencia en el ni??o. Madrid: Aguilar, 1969].
  • 1957, La construction du r??el chez l???enfant. [La construcci??n de lo real en el ni??o. Buenos Aires: Proteo, 1965].
  • 1941, La gen??se du nombre chez l??enfant (con Alina Szeminska). [La g??nesis del n??mero en el ni??o. Buenos Aires: Guadalupe, 1967].
  • 1946, La formation du symbole chez l??enfant. [ La formaci??n del s??mbolo en el ni??o. M??xico: Fondo de Cultura Econ??mica, 1961].
  • 1949, Trait?? de logique. Essai de logistique op??ratorie. [Ensayo de l??gica operatoria. Buenos Aires: Guadalupe, 1977].
  • 1950, Introduction ?? l'??pist??mologie g??n??tique. [Introducci??n a la Epistemolog??a Gen??tica. T1: El pensamiento matem??tico. T2: El pensamiento f??sico. T 3: El pensamiento biol??gico, el pensamiento psicol??gico y el pensamiento sociol??gico. Buenos Aires: Paid??s, 1975].
  • 1954, Les relations entre l??intelligence et l??affectivit?? dans le d??veloppement de l??nefant. [ Inteligencia y Afectividad. Buenos Aires: AIQUE, 2001].
  • 1955, De la logique de l??enfant ?? la logique de l??adolescent. Essai sur la construction des structures op??ratories (con B??rbel Inhelder). [De la l??gica del ni??o a la l??gica del adolescente. Buenos Aires: Paid??s, 1972].
  • 1962, Commentary on Vygotsky's criticisms. New Ideas in Psychology, 13, 325-40, 1995
  • 1965, Etudes Sociologiques. [ Estudios sociol??gicos. Barcelona: Ariel, 1977].
  • 1967, Logique et connaissance scientifique. [ L??gica y conocimiento cient??fico. Buenos Aires: Proteo, 1979].
  • 1967, Biologie et connaissance. [Biolog??a y Conocimiento. Madrid: Siglo XXI, 1969].
  • 1970, Piaget's theory. [La teor??a de Piaget. Monograf??as de Infancia y Aprendizaje, 2, 1981].
  • 1970, Main trends in psychology. [Corrientes principales en psicolog??a] London: George Allen & Unwin, 1973.
  • 1975, L??equilibration des structures cognitives: Probl??me central du d??veloppement. [La equilibraci??n de las estructuras cognitivas. Problema central del desarrollo. Madrid: Siglo XXI, 1978.
  • 1977, Resherches sur l??abstraction refl??chissante. L??abstraction des relations logico- arithm??tiques. [Investigaciones sobre la abstracci??n reflexionante. I. La abstracci??n de las relaciones l??gico- matem??ticas. Buenos Aires: Huemul, 1979].
  • 1977, Essay on necessity [Ensayo sobre la necesidad]. Human Development, 29, 301-14, 1986.
  • 1981, Le possible et le necessarie 1. L??evolution des possibles chez l??enfant. [Lo posible y lo necesario. La evoluci??n de los posibles en el ni??os] (Traducci??n portuguesa, 1986).
  • 1983, Psychogen??se et historie des sciences (con Rolando Garcia) [Psicog??nesis e Historia de las Ciencias. M??xico: Siglo XXI, 1982].
  • 1987, Vers une logique des significations (con Rolando Garc??a). [Hacia una l??gica de los significados. Barcelona: Gedisa, 1989].
  • 1990, Morphismes et cat??gories. [Morfismos y categor??as]. Neuchatel, Par??s: Delachaux et Niestl??.

[edita] Refer??ncies