[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

James Heckman - Viquipèdia

James Heckman

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel d'Economia
(2000)

James Heckman ( Chicago, EUA 1944 ) és un economista i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel d'Economia l'any 2000.

[edita] Biografia

Va néixer el 19 d'abril de 1944 a la ciutat de Chicago, població situada a l'estat nord-americà d'Illinois. Va estudiar al Colorado College, i posteriorment estudià economia a la Universitat de Chicago i la Universitat de Princeton, on es va doctorar l'any 1971. Aquell mateix any inicià la docència universitària a la Universitat de Columbia, i posteriorment es traslladà a la Universitat de Chicago i actualment a la Universitat de Dublín.

[edita] Recerca econòmica

Heckman es feu famós per introduir el concepte de "biaix de selecció" (en anglès: Selection bias) en l'econometria moderna. Els economistes prenen rutinàriament dades sobre salaris per a calcular les mitjanes: molts individus estan en atur, i els salaris d'aquests no són introduits a les dades estudiades. Els economistes fins aquell moment rebutjaven tots els expedients amb els salaris que faltaven i després calculaven termes mitjans usant les observacions restants. Heckman va demostrar que aquest procés pot conduir a un "biaix de selecció" perquè les observacions no tenen totes les dades. Per exemple, individus més pobres d'un grup solen estar desocupats més temps, així que els salaris mitjans acaben sent massa elevats per a aquest grup. Així, el treball de Heckman ha persuadit a economistes tractar observacions més curosament.

L'any 2000 fou guardonat amb el Premi Nobel d'Economia, juntament amb Daniel McFadden, pel desenvolupament de la teoria i dels mètodes d'anàlisi de mostres selectives "

[edita] Enllaços externs