[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Instrument de metall - Viquipèdia

Instrument de metall

De Viquipèdia

Una trompeta de vàlvules, un instrument típic de metall
Una trompeta de vàlvules, un instrument típic de metall

Un instrument de metall és un instrument musical de vent amb una embocadura corresponent als instruments de metall. Mentre que els instruments de fusta l'aire vibra perquè l'embocadura es en forma de xiulet, o té una llengüeta, que fan sonar l'instrument; en els instruments de metall són els llavis de l'executant els fan vibrar l'aire. En els més antics, com la corneta o la trompa de caça, les diferents notes s'aconsegueixen amb la manera de fer aquesta vibració, tibant més o menys els llavis.

En els més moderns, per tal d'aconseguir una tessitura més àmplia i l'escala cromàtica, s'hi va afegir la possibilitat d'allargar o escurçar el tub sonor (i, per tant, de la columna d'aire) per mitjà de recorreguts alternatius (tres, en general), que l'intèrpret controla amb tres vàlvules o pistons que obren i tanquen un recorregut o altre. En el cas especial del trombó de colissa, el tub sonor s'allarga i escurça amb un altre sistema: per mitjà d'una part mòbil del tub que pot amagar-se dintre de la part fixa del mateix tub.

Els instruments de metall estan construïts normalment en metall, però no és aquest el motiu que els diferencia dels altres. S'anomenen de metall perquè actualment es construeixen sempre amb aquest material, tot i que antigament s'havien fet buidant una banya o aprofitant un cargol de mar.

El saxòfon és uns instrument amb elements dels instruments de metall però amb embocadura de llengüeta, com alguns dels instruments de fusta.

[edita] Tipologies

Segons la manera que tenen de fer les diferents notes, es classifiquen en:

De notes fetes només amb llavi:

  • corn de caça
  • cargol de mar
  • trompa de caça
  • corneta
  • cornetí

Amb vàlvules o pistons:

Amb una part del tub mòbil:

  • trombó de vares

[edita] Articles relacionats