[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Hipèrides - Viquipèdia

Hipèrides

De Viquipèdia

Hipèrides (Hyperides, Ὑπερείδης o Ὑπερίδης) fou un famós orador atenenc del segle IV aC fill de Glaucip, nascut a la demos de Còl·litos. Fou amic de Demòstenes i junt amb aquest i amb Licurg fou dirigent del partit enemic del Regne de Macedònia, i va romandre fidel a aquesta tendència fins al final. En filosofia fou deixeble de Plató i en oratòria d' Isòcrates d'Atenes.

Va començar la seva carrera com advocat i va iniciar la vida política el 358 aC quan es diu que en la expedició a Eubea va equipar tres trirrems pagades de la seva butxaca. Després va dirigir una ambaixada a Rodes. El 346 aC va perseguir a Filòcrates i el 340 aC va participar a l'expedició a Bizanci.

El 338 aC després de Queronea va proposar que totes les dones i nens fossin evacuats al Pireu i els esclaus fossin emancipats per lluitar i els no atenencs rebessin la ciutadania a canvi de resistir, però no fou escoltat. Quant després fou acusat per Aristogitó fou absolt.

Fou un dels oradors l'entrega dels quals fou exigida per [Alexandre el Gran], i encara que se'n va lliurar, va romandre enemic de Macedònia i es va oposar a ajudar a Alexandre en la seva expedició a Pèrsia . L'arribada d'Harpal a Atenes (324 aC) va alterar la bona relació entre Demòstenes i Hipèrides, i aquest va acusar al primer d'haver rebut diners d'Harpal (Plutarc diu que Hipèrides fou l'únic home d'Atenes que no va rebre diners del tresorer macedoni). Més tard els dos oradors es van reconciliar.

Quan va arribar la noticia de la mort d'Alexandre, Hipèrides va proposar donar una corona a Io·les (Iollas) que es deia que havia enverinat al rei. Després de la batalla de Crannon (322 aC) va fugir a Egina on fou agafat pels emissaris d'Antípater i executat.

Se li atribueixen 77 discursos però els crítics consideren que al menys 25 son espúries. Es coneixen els títols de 61 (enumerats per Westermann a Gesch. d. Griech. Beredtsamk. p. 307 i següents) entre les quals les principals són:

  • Δηλιακός
  • ἐπιτάφιος
  • περὶ τῶν πρὸς Ἀλέξανδπον συνθηκῶν