[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Grup de l'Olivina - Viquipèdia

Grup de l'Olivina

De Viquipèdia

S'anomena grup de l'Olivina als silicats la fòrmula dels quals té la següent forma:

A^{2+}_2SiO_4

on A = Mg, Fe, Mn, Ni, Co, Zn, Ca, Pb.

  • Classe: Silicats
  • Subclase: Nesosilicats

Tots aquests cations, amb excepció del calci i del plom, se substitueixen mútuament dins la xarxa crital·lina formant sèries isomorfes. La gran dimensió dels radis iònics dels dos darrers elements condiciona la formació de compostos dobles.

Les propietats físiques i òptiques dels minerals de les olivines varien en funció de la seva composició química, així per exemple les varietats pobres en FeO (<13%) són biàxiques positives, mentre que les que en són riques ho són negatives.

[edita] Minerals principals

Aquest grup presenta una sèrie de miscibil·litat contínua entre la Faialita (Fe2SiO4) i la Forsterita (Mg2SiO4) amb els següents termes intermedis en funció del percentage de contingut mol·lecular en faialita:

  • 0-10: Forsterita
  • 10-30: Crisòlit
  • 30-50: Hyalosiderita
  • 50-70: Hortonolita
  • 70-90: Ferrohortolita
  • 90-100: Faialita

Igualment existeix una altre sèrie de miscibil·litat contínua entre la Faialita i la Tefroïta (Mn2SiO4) tal i com es representa esquemàticament en la següent figura:

Segons Betejtin, 1977
Segons Betejtin, 1977

S'anomena Talasskita l'olivina amb fins un 10% de Fe2O3. La Knebelita, per altra banda té fins un 10% de ZnO. Ambdues són pròpies de zones de metamorfisme de contacte en forma d'inclussions en jaciments amb ferro.

De vegades el Ti substitueix parcialment el Si donant lloc a la Titanoolivina.

Els termes càlcics, com la Monticel·lita (CaMgSiO4) i Kirscheinita (CaFe2 + SiO4), són força rars.

El terme peridota s'usa sovint per a designar varietats riques en Mg, que donen lloc a cristalls ben facetats, de color verd groguenc transparent que per la seva vistositat tenen us gemmològic. El seu nom prové del grec "peri" (al voltant) i "dona" (abundància) i es referix a les nombroses cares que tenen els seus cristalls.


Mineral Fòrmula
Faialita Fe2SiO4
Forsterita Mg2SiO4
Tefroïta Mn^{2+}_2SiO_4
Liebenbergita (Ni,Mg)2SiO4

[edita] Font


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Grup de l'Olivina


Aquest article sobre geologia és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.