[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

GNU Privacy Guard - Viquipèdia

GNU Privacy Guard

De Viquipèdia

  GNU Privacy Guard
Desenvolupador Projecte GNU
Última versió 1.4.5 (4 d'agost del 2006)
Sistema operatiu Multiplataforma
Llicència GPL
Pàgina web www.gnupg.org (en anglès)

El GNU Privacy Guard (GnuPG o GPG) és un programa lliure amb llicència GNU General Public License que reemplaça la suite PGP de programari criptogràfic. Aquest programa forma part del projecte GNU de la Free Software Foundation i ha rebut finançament del govern alemany. GnuPG compleix completament l'estàndard OpenPGP de la IETF. Les versions actuals de PGP són compatibles amb GnuPG i amb altres programes que respecten OpenPGP. Tot i que algunes versions antigues de PGP també són compatibles, no totes les característiques dels programes més moderns són compatibles amb els programes més antics.

Taula de continguts

[edita] Història

GnuPG va ser programat originalment per Werner Koch. La versió 1.0.0 es va llençar el 7 de setembre de 1999. El ministeri d'economia del govern alemany va subvencionar la documentació i la portabilitat a Microsoft Windows l'any 2000.

[edita] Usos

GnuPG és un programa estable i de qualitat que s'inclou normalment en els sistemes operatius lliures com FreeBSD, OpenBSD o totes les distribucions de GNU/Linux. També hi ha versions compilades per a Microsoft Windows i Mac OS X. Per a Mac OS X hi ha una versió anomenada MacGPG que s'ha adaptat per a utilitzar la intefícia d'usuari i les classes natives de OS X.

Tot i que les funcionalitats de GnuPG es poden utilitzar a través de la línia de comandes, hi ha diversos programes que permeten utilitzar-lo en mode gràfic. GnuPG ha estat integrat a programes com KMail i Evolution, els clients de correu electrònic per defecte dels dos escriptoris més populars de Linux, KDE i GNOME respectivament. Per a GNOME també hi ha una interfície gràfica anomenada Seahorse. També existeix una extensió dels programes Mozilla i Mozilla Thunderbird anomenada Enigmail que permet utilitzar-lo en totes les plataformes on aquests programes funcionen. També hi ha programes web com Horde que l'utilitzen.


[edita] Funcionament

GnuPG xifra missatges usant parelles de claus asimètriques generades individualment per usuaris de GnuPG. Les claus públiques resultants poden ser intercanviades amb altres de diverses formes, com per exemple amb un servidor de claus. L'intercanvi s'ha de fer amb cura per evitar una suplantació d'identitat que modifiqui la correspondència entre la clau pública i la identitat associada. Es pot afegir una signatura digital a un missatge de manera que la integritat del missatge i l'origen del missatge es pugui verificar.

GnuPG no utilitza algoritmes o programes patentats com per exemple l'algoritme IDEA que sempre ha estat present a PGP. En canvi, utilitza una varietat d'altres algoritmes com CAST5, Triple DES, AES, Blowfish o Twofish. Es pot utilitzar IDEA utilitzant un afegit específic, tot i que en alguns països i per alguns usos caldrà adquir una llicència.

GnuPG és un programari híbrid en el sentit que utilitza una combinació de criptografia simètrica convencional per obtenir velocitat i i criptografia de clau pública per l'intercanvi de claus. Típicament, usa la clau pública del remitent per xifrar una clau de sessió que s'utilitza una sola vegada. Aquest mode d'operar és part de l'estàndard OpenGPG i forma part de PGP des de la seva primera versió.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs