[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Galítsia - Viquipèdia

Galítsia

De Viquipèdia

Bandera de Galítsia i Lodomèria
Bandera de Galítsia i Lodomèria

Galítsia (ucraïnès Галичина Halitxina, polonès Galicja) és una regió històrica de l'est d'Europa, avui dividida entre Polònia i Ucraïna.

[edita] Història

Fou poblada de ben antic per eslaus, i entre els segles IX i XI formà part dels principats de Kíev i de Vladimir, i al segle XII fou un principat autònom (Halych); en el segle XIII sofrí les escomeses dels tàrtars i el 1349 fou incorporada al regne polonès per Casimir III.

Els repartiments de Polònia (1772-1795) l'atribuïren a Àustria, que tot seguit n'emprengué la germanització. Les universitats de Cracòvia i Lviv encapçalaren el moviment nacionalista polonès a Galítsia, que el govern de Viena tractà d'afeblir fomentant l'antagonisme entre les dues ètnies de la regió: els polonesos (terratinents, burgesia) i la minoria rutena (pagesia). A l'últim terç del s XIX Galítsia obtingué una certa autonomia dins l'Imperi Austríac, i el polonès hi esdevingué llengua oficial. En desmembrar-se l'imperi austrohongarès (1918), s'uní a la República de Polònia, malgrat l'oposició dels rutens, desitjosos d'incorporar-se a Ucraïna.

Mapa de la Galítsia polonesa
Mapa de la Galítsia polonesa

El 1939, en produir-se l'atac de Hitler contra Polònia, l'URSS ocupà la Galítsia oriental (zona de Lviv), i l'annexà a la RSS d'Ucraïna, fet que ratificat per la Conferència de Potsdam (1945) i que no es modificà amb la independència d'Ucraïna el 1990, ja que el gruix de la població és ucraïnès, bé que de religió catòlica uniata.