[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Futbol americà - Viquipèdia

Futbol americà

De Viquipèdia

Partit de futbol americà
Partit de futbol americà

El futbol americà (football) és un esport molt popular als EUA i Canadà derivat del rugbi, tot i que en l'actualitat els dos esports han esdevingut tan diferents que ja només comparteixen origens. En el futbol americà, la clau per a l'éxit és combinar la força física (sobretot en determinades posicions) amb la velocitat d'execució,l'anticipació, l'estratègia i sobretot la coordinació entre els membres de l'equip. Més que en cap altre esport, és vital per a aconseguir el propòsit (marcar touchdowns) que tots els jugadors es moguin i executin els seus moviments com si fosin un sol conjunt.

Pilota de futbol americà
Pilota de futbol americà

Una de les característiques que tan difícil fa la seva comprensió a Europa és que en el futbol americà, atac i defensa són dues coses separades; mentre al camp hi hagi l'atac del equip A (format per 11 jugadors) hi haurà la defensa del equip B (formada també per 11 jugadors). Això fa que les posicions estiguin terriblement especialitzades, fent de cada jugador una peça imprescindible. A més a més, existeix un equip de jugades especials com poden ser els Field Goal o els Extra Point i que tambè s'encarreguen dels retorns desprès d'un Touchdown o al començament de la primera i la segona part.

La principal lliga professional és la National Football League (NFL) nord-americana.

Actualment a Europa hi ha una lliga professional formada bàsicament per jugadors americans, la NFLEurope que serveix de cantera de la NFL. Jugadors com Jon Kitna, Kurt Warner o Jay Fiedler han jugat prèviament a la NFLEurope abans de triomfar a la NFL.

Taula de continguts

[edita] Principals Posicions

  • Quarterback (QB)
  • HalfBack (HB) (Anteriorment (Running-Back)(RB))
  • Wide Receiver (WR)
  • Tight-End (TE)
  • Full-Back (FB)
  • Safeties (SS)
  • Linebackers (LB)

[edita] Variants

  • Al Canadà, el joc té algunes variacions, la més important és que em comptes de 4 downs com a la NFL, n'hi ha tan sols 3.
  • El futbol americà de 7 és una modalitat de futbol americà, que es juga amb 7 o 8 jugadors per equip.
  • El Football Flag és una versió pensada per la formació en Futbol Americà, en que el "tackle" o "placatge" es realitza traient un mocador que el jugador, normalment un infant, té lligat als pantalons

[edita] Història

[edita] El futbol americà a Amèrica

El futbol americà és una descendència directa dels jocs britànics futbol (soccer) i rugbi, i es va desenvolupar a les universitats americanes el segle XIX. El primer partit, segons les regles de Harvard, es disputà entre les universitats de Harvard i McGill (Montreal) a la ciutat de Cambridge, Massachusetts el 1874.

El 1876 es fundà l'Associació Intercol·legial de Futbol. El 1895 es jugà el primer partit professional entre Latrope i Jeanette. El 1919 es fundà l'Associació Americana de Futbol Professional, que es convertí en National Football League el 1922. El 1960 es fundà l'American Football League. Ambdues es fusionaren el 1970, creant-se les conferències Nacional i Americana. El 1982 es formà la USFL.

A Mèxic el joc americà es va començar a les universitats del país sota un concepte de competències de Fuerzas. El 1970 aquestes es van organitzar en la Lliga de Primera Força, i el 1978 aquesta es va convertir en l'Organització Nacional Estudiantil de Futbol Americà (ONEFA), la lliga major d'aquest esport a Mèxic.

[edita] El futbol americà a Europa

El 1972, quatre equips de bases de la OTAN jugaren el primer torneig de futbol americà a Europa, a Itàlia. El 1976, comencen a aparèixer equips a Europa. El primer fou el First Austrian American Football Club (FAAFC), a Àustria, el 11 de juny del 1976. El mateix any, un club de Verona jugà contra un equip de la U.S. Army. A Itàlia es jugà el primer encontre entre equips europeus. Foren Pink Panthers Piacenza i Frogs Bergamo, equips fundats el 1977. També el 1977 es comença a desenvolupar el futbol americà a Alemanya amb els Frankfurt Lions. El 1979 es crea la lliga alemanya i el 1980 l'American Football Verband Deutschland (Federació Alemanya).

El primer encontre internacional el disputaren, el 1981, Itàlia i Alemanya, a Frankfurt. Finlàndia, Itàlia, Alemanya, Àustria i França formaren l'American European Football Federation (AEFF) el 31 de juliol de 1982 i organitzaren el primer campionat europeu el 1983 a Castel Giorgio, Itàlia. A la final, Itàlia derrota Finlàndia per 18-6. El 1985, Suïssa, Països Baixos i Gran Bretanya s'uneixen a la AEFF, que canvia el seu nom per European Football League (EFL). Onze anys més tard la EFL ha esdevingut European Federation of American Football (EFAF).

[edita] El futbol americà a Catalunya

L'aparició del futbol americà a Catalunya es produeix a finals de l'any 1987 quan Pere Moliner crea l'equip dels Badalona Dracs. Aquest equip va jugar el 19 de març de 1988 el primer partit a Catalunya contra l'equip italià dels Palermo Cardinals, a Barcelona. Es va crear la Federació Catalana de Futbol Americà i la temporada 1988-89 es va disputar la Primera Lliga catalana de futbol americà, entre els Badalona Dracs, els Búfals del Poble Nou, els Pioners de l'Hospitalet i els Boxers de Barcelona.

A finals de 1991 es va crear la Spanish Football League (SFL), on van participar alguns dels equips catalans mentre d'altres continuaven a la Lliga catalana de Futbol Americà. Aquesta SFL es va anomenar AFL durant la temporada 1993-94 i des del 1994 és la LNFA. Durant tot aquest temps hi ha hagut equips catalans jugant la Lliga catalana o la Lliga estatal.

Paral·lelament a aquesta pràctica amateur del Futbol Americà a Catalunya, Barcelona va tenir entre els anys 1991 i 2003 un equip professional, format majoritàriament per jugadors nord-americans i algun de català, els Barcelona Dragons.

[edita] El futbol americà a les Illes Balears

El primer equip de futbol americà a les Illes Balears va ser el Mallorca Voltors, format per alumnes de la Universitat de les Illes Balears. La seva primera competició va ser la primera edició de la Supercopa de la Federació catalana de Futbol Americà Anys més tard va aparèixer un altre equip a Eivissa.

[edita] El futbol americà al País Valencià

El primer equip de futbol americà al País Valencià va ser els Giants de Cullera, fundats l'any 1990. La primera competició on van participar va ser la 3a edició de la Lliga catalana de Futbol Americà. A finals de la lliga 1992-93 aquest equip va tenir una escisió d'on van sortir els València FireBats. Altres equips: Tifons de Benicarló, Stormers de Castelló i Giants de València.

[edita] Competicions

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Futbol americà