[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Frederic Rahola i Trèmols - Viquipèdia

Frederic Rahola i Trèmols

De Viquipèdia

Frederic Rahola i Trèmols (Cadaqués, Alt Empordà 1858 - 1919) fou un economista i polític català. Estudià dret a la Universitat de Barcelona i es doctorà a Madrid el 1879 amb un treball sobre l'emigració europea als Estats Units. Participà al Congrés Jurídic de Barcelona de 1881 i fou secretari del Congreso Nacional Mercantil, celebrat amb motiu del Quart Centenari de Cristòfor Colom. Del 1890 al 1902 fou secretari general del Foment del Treball Nacional i elaborà els trets generals de les reivindicacions econòmiques dels industrials catalans com a aferrissat proteccionista.

El 1898 fou delegat tècnic de Foment del Treball Nacional a la Pau de París, on advocà per mantenir la sobirania espanyola a Filipines. Després defensà l'adopció de mesures radicals per tal d'evitar una crisi de sobreproducció tèxtil, com la recerca de nous mercats americans, la reforma de les lleis aranzelàries i fiscals, la creació d'un banc d'exportació o l'establiment d'un port franc de Barcelona. El 1899 s'oposà als pressupostos de Raimundo Fernández Villaverde, redactà els greuges de Foment del Treball i visità altres països on el tèxtil era matèria important per a les exportacions. El 1901 fundà la revista Mercurio, per tal de fomentar el comerç amb Amèrica, i el 1903 amb Josep Zulueta i Gomis visità Buenos Aires per a promoure l'exportació de productes catalans. Fundà l'Institut d'Estudis Americanistes, convertit el 1911 en Casa d'Amèrica, i fou professor d'estudis americanistes.

Des del punt de vista polític, el 1896 fou diputat del Partit Liberal Conservador per Vilademuls (Gironès), el 1905 ho fou de la Lliga Regionalista per Barcelona i el 1907 per Igualada, i el 1910-1918 fou senador per Girona. També va escriure articles a Revista de Catalunya, El Trabajo Nacional, La Renaixença i La Publicitat. Va participar sovint en els Jocs Florals i fou president de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya i membre de l'Acadèmia de Bones Lletres. També va col·laborar en la Geografia General de Catalunya de Francesc Carreras i Candi

[edita] Obres

  • Relaciones comerciales entre España y América (1904)
  • La rescisión arancelaria (1904)
  • Sangre Nueva (1905)
  • Del comerç antic i modern de Tarragona (1911)
  • El trust del capital y el sindicato obrero (1910)
  • Presente y porvenir del comercio hispano-americano (1917)
  • Aspectos económicos de la Gran Guerra (1917)
  • Programa americanista de la postguerra (1919)
  • Catecisme de ciutadania (1919)
  • El comercio de Cataluña con América en el siglo XVIII (1931)