[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francisco Fornals Villalonga - Viquipèdia

Francisco Fornals Villalonga

De Viquipèdia

Francisco Fornals Villalonga (Maó, 1924) és un militar menorquí i especialista en història de les fortificacions menorquines. Va cursar els estudis de Dret a la Universitat de València i de Nàutica a Barcelona. El 1945 va ingressar a l’Acadèmia Militar de Saragossa i el 1950 era tinent d’Enginyers. Després d’ocupar diferents destins en diverses guarnicions fou enviat a Menorca com a cap de Protecció Civil de Maó (1978).

Durant la seva carrera militar ha estat distingit amb dues creus blanques del Mèrit Militar i amb la placa de San Hermenegildo. Així mateix, va prendre part destacada en la creació del Museu Militar de Menorca (1981) del qual, de llavors ençà, és el director. El 1995 la Reial Acadèmia de la Història el va nomenar membre corresponent de les Balears.

La seva faceta com a estudiós i especialista en fortificacions i qüestions militars de l’illa de Menorca està complementada amb la publicació de més de mig centenar d’articles a diferents diaris i revistes, així com amb l’edició de diversos opuscles al Museu Militar de Menorca. La revista Ejército l'ha premiat una sèrie de treballs sobre camps de mines. Ha dirigit i assessorat excavacions i restauracions de les fortificacions menorquines del castell de Sant Felip, del fort de Malborough i de la torre d'en Penjat. També ha participat activament en la creació del Consorci del Museu Militar i Patrimoni Històric Militar del Port de Maó i Cala Sant Esteve, intervenint en la conservació de la fortalesa de la Mola.

També ha participat en l’elaboració de l'Enciclopèdia de Menorca (en el tom sobre història de l’art) i de la història de la ciència de Balears. El 2005 va rebre el Premi Ramon Llull.

[edita] Obres

  • El castillo de San Felipe del Puerto de Mahón
  • Torres y atalayas de Menorca
  • La torre de Son Bou
  • La torre de defensa d’en Penjat
  • Patrimonio del consorcio del Museo Militar de Menorca (2002)