[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francis Bacon - Viquipèdia

Francis Bacon

De Viquipèdia

Sir Francis Bacon
Sir Francis Bacon

Francis Bacon, 1r Vescomte de St Albans,(Londres, 22 de gener del 1561 – Highgate, Londres, 9 d'abril del 1626) va ser un filòsof, estadista, francmaçó i assagista anglès. Va ser ordenat cavaller el 1603, nomenat Baron Verulam el 1618, i nomenat Vescomte de Sant Albans el 1621, extingint-se els dos títols nobiliaris a la seva mort.

Va començar la seva vida professional com a advocat, però la seva fama es deu al seu paper com a filòsof i defensor de la revolució científica. La seva feina estableix i popularitza una metodologia inductiva per a la investigació científica. La inducció consisteix en extreure coneixements del món natural a través de l'experimentació, l'observació i l'examen d'hipòtesis. En el context del seu temps, aquests mètodes estaven conectats amb les tendències ocultistes de l'hermetisme i l'alquímia.

Entre les obres més destacades de Bacon s'hi troben New Atlantis (Nova Atlàntida), Essays (Assaigs), The Colours of Good and Evil (Els Colors del Bé i del Mal) i Meditationes Sacrae. En aquest darrer hi trobem el seu conegut aforisme "el coneixement és poder".

Ja des del segle dinou, Bacon ha estat considerat per moltes veus com el veritable autor de les obres atribuïdes a Shakespeare.

Francis Bacon és un dels autors més importants de la Història, i alguns analistes el troben com l'iniciador del Moviment Filosòfic de l'Empirisme Britànic. Afirma que com la Ciència d'Aristòtil s'ha mostrat incapaç de descriure el Món, la seva Lògica, és a dir, la seva Metodologia de la Ciència ja no és vàlida, i per això cal trobar un nou Mètode de la Ciència. Analitza els errors científics i els classifica en 4 grups:

. Ídols de la Tribu (Són els errors deguts a les inclinacions naturals). . Ídols de la Caverna (Són els errors deguts a l'educació rebuda o el caràcter individual). . Ídols del Foro (són els errors deguts a les limitacions del llenguatge). . Ídols del Teatre (errors deguts a acceptar el pensament dels antics).

La inducció per arribar al coneixement dels fets generals a partir dels particulars es fa a través de les següents taules: . Taula de la Presència (Analitzem quan apareix el fenomen estudiat). . Taula de l'Absència (Analitzem quan no apareix el fenomen estudiat). . Taula dels Graus (Analitzem quina gradació posseeix el fenomen estudiat). . Taula de l'Exclusió (Separem les qualitats esencials de les accidentals).

Una altra novetat molt destacada del pensament de Francis Bacon és la següent: fins la seva època, els científics no tenien cap tipus de pretensió pràctica del seu coneixement: Filosofaven perquè consideraven que era positiu per a ells com a individus, en canvi, Bacon veurà la possibilitat que la ciència fos positiva no a nivell individual, sinó a nivell general, ja que la ciència permet conèixer com és el món, i per tant dominar-lo. Saber és poder. Aquesta visió de la utilitat pràctica de la ciència en millorar la qualitat de vida dels éssers humans en general, neix del pensament de Francis Bacon.