[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesc V de Mòdena - Viquipèdia

Francesc V de Mòdena

De Viquipèdia

Francesc V de Mòdena
Francesc V de Mòdena

Francesc V de Mòdena (Mòdena 1819 - Viena 1875). Duc de Mòdena, de Massa i príncep de Carrara des de 1846 fins a 1860.

Nascut a Mòdena el dia 1 de juny de 1819, fill del duc Francesc IV de Mòdena i de la princesa Maria Beatriu de Savoia. Francesc era nét per via paterna del duc Ferran III de Mòdena i de la princesa Maria Beatriu d'Este, mentre que per via materna ho era del rei Víctor Manuel I de Sardenya i de l'arxiduquessa Maria Teresa d'Àustria-Este.

El dia 19 d'octubre de 1848 es casà amb la princesa Adelgundes de Baviera, filla del rei Lluís I de Baviera i de la princesa Teresa de Saxònia-Hilburddhausen. La parella tingué un única filla:

  • SAIR l'arxiduquessa Anna d'Àustria-Este, nada a Gries el 1848 i morta a Mòdena el 1849.

A la mort del duc Francesc IV de Mòdena el dia 21 de gener de 1846 accedí al tro el duc Francesc V de Mòdena. Els territoris patrimonials dels Àustria-Este englobaven tant el Ducat de Mòdena com els territoris de Massa, Carrara, Luiningiana, Reggio i la Mirandola. L'any 1847 heretà a la mort de l'arxiduquessa Maria Lluïsa d'Àustria el Ducat de Guastalla.

L'any 1859 el Ducat de Mòdena fou ocupat militarment per les tropes del rei Víctor Manuel II d'Itàlia. L'any 1860 el ducat fou annexionat al Regne d'Itàlia després de la celebració d'un plebiscit en què el poble de Mòdena accepta la unió. A partir de 1859, Francesc V es traslladà a viure a Viena on viví el resta de la seva vida.

L'any 1840, arran de la mort de la princesa Maria Beatriu de Savoia, fou considerat el rei titular d'Anglaterra i Escòcia pels jacobistes. A la seva mort fou la seva neboda, l'arxiduquessa Maria Teresa d'Àustria-Este la considerada cap del legitimistes.