[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Floquet de Neu - Viquipèdia

Floquet de Neu

De Viquipèdia

Floquet de Neu
Floquet de Neu

Floquet de Neu era l'únic goril·la albí conegut en el món, i l'atracció més popular del Parc Zoològic de Barcelona.

En Floquet de Neu era un goril·la albí de l'espècie goril·la occidental (Gorilla gorilla), subespècie goril·la de les planes occidental (G. g. gorilla). Es calcula que havia nascut cap al 1964 i va morir el 24 de novembre de 2003. Per tant, tenia cap a 39 anys al moment de la seva mort, força més que la mitjana de 25 anys que sol viure un goril·la en llibertat.

Va ser capturat a les afores de la ciutat de Nko (Rio Muni, actualment Guinea Equatorial) l'1 d'octubre de 1966 per un caçador, anomenat Benito Mañé, de l'ètnia fang, que va abatre un goril·la i la seva parella, i que va trobar el petit goril·la blanc abraçat a la seva mare. Mañé el vengué al primatòleg Jordi Sabater Pi per l'equivalent d'unes 20.000 pessetes d'aleshores, i posteriorment va ser portat al Parc Zoològic de Barcelona, l'1 de novembre del 1966.

Originalment se'l va batejar com a Nfumu Ngi (en fang, "goril·la blanc"), després la revista National Geographic li va posar el malnom de Snowflake, atribuït al redactor Paul A. Zahl i al professor Arthur Riopelle. Va sortir a la portada del març del 1967 amb el títol Snowflake, the world's first white gorilla. El nom va tenir ressò a la premsa (Stern, Life, Paris-Match) i va ser traduït al castellà com a Copito de Nieve i al català com a Floquet de Neu.

El dia de Sant Josep del 1967 va ser rebut en audiència oficial per l'alcalde Josep Maria de Porcioles. Com a curiositat s'explica que va defecar mentre era assegut a la cadira del despatx de Porcioles.

El fet de ser l'únic goril·la albí del món va fer que ràpidament es convertís en un animal emblemàtic per la ciutat de Barcelona. Tot i que va arribar a tenir 22 descendents, de moment cap d'ells no ha heretat el seu color blanc característic. Des de 2001 patia un tipus de càncer de pell poc comú, possiblement a causa del seu albinisme. Al setembre de 2003 es va anunciar que s'estava morint, i al mes següent se li va aplicar l'eutanàsia.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Floquet de Neu