[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya - Viquipèdia

Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

De Viquipèdia

La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), també anomenada Federació Catalana d'Alpinisme i Escalada, és l'òrgan que agrupa les entitats excursionistes de Catalunya, i que ofereix una sèrie de serveis a tots els practicants de les disciplines esportives lligades a l'excursionisme i l’alpinisme. Va ser la primera federació esportiva catalana reconeguda oficialment com a membre d'un organisme federatiu internacional, la Unió Internacional d'Associacions d'Alpinisme (UIAA) i, actualment, ostenta la representació de l'Excursionisme Català davant de qualsevol organisme públic o privat en les disciplines d’excursionisme, senderisme, marxes, escalada (clàssica en roca, esportiva, de competició i escalada en glaç), alpinisme, esquí de muntanya, descens de barrancs, bicicleta de muntanya, curses de muntanya, acampada esportiva, raquetes de neu i, també, n’és competència seva la formació d'esportistes i tècnics d'aquestes activitats. La FEEC s'organitza a Catalunya a través de 12 delegacions territorials anomenades "regions" que agrupen les entitats excursionistes de més d'una comarca, exceptuant-ne el Barcelonès a causa de l’elevat nombre d’habitants d’aquesta comarca. Internament s’organitza a través d’òrgans tècnics com són:

  • Comitè Català de Campaments
  • Comitè Català d'Escalada Esportiva
  • Comitè Català d'Esquí de Muntanya
  • Comitè Català de Marxes
  • Comitè Català de Ral·lis d'Alta Muntanya
  • Comitè Català de Refugis
  • Comitè Català de Senders
  • Comitè Català de Curses de Muntanya
  • Comitè Català de Descens de Barrancs
  • Comitè Català de Natura
  • Escola Catalana d'Alta Muntanya (ECAM)

Des del 1966 la FEEC edita la revista "Vèrtex" d’edició bimensual, i des del final dels anys noranta publica el "Butlletí de la FEEC" d’edició quinzenal i té una pàgina web. A finals de l’'any 2006 aplegava 334 clubs o entitats, amb un total de 25.250 llicències federatives emeses i amb 61.610 socis de clubs excursionistes.


[edita] Història

El precedent de l’actual FEEC va ser la Lliga de les Societats Excursionistes de Catalunya, creada el 1920 i presidida per Cèsar August Torras. Aquesta Lliga fou promoguda des de l'Aplec Excursionista de Poblet (1910) i els congressos excursionistes de Lleida (1911) i de Manresa (1912) fins que amb el cop d'estat del 1923 la Lliga fou clausurada. L’any 1930 se'n restabliren les funcions i adoptà la denominació actual de Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, sota la presidència del Centre Excursionista de Catalunya. En aquesta nova etapa es crearen el Comitè Català de Refugis (1931) i la Federació Catalana d'Esquí (1933). Altre cop la Guerra Civil Espanyola, clausurà la FEEC fins que el 1940 es constituí la Federación de Montañismo y Esquí de los Pirineos Orientales, que l'any següent passà a denominar-se Federación Catalana de Esquí. El 1946 es va recuperar la Federación Española de Montañismo (FEM) i es crearen les delegacions territorials, entre les quals hi havia la catalana. El 1962 la Delegación Regional para Cataluña es convertí en la Federación Catalana de Montañismo fins que el 1977 les entitats excursionistes decidiren recuperar la denominació original del 1930 i dotar-se d'un nou estatut, finalment aprovat el 1991.