[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fava - Viquipèdia

Fava

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Fava
planta florida
planta florida
Classificació científica
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Fabales
Família: Fabaceae
Subfamília: Faboideae
Tribu: Vicieae
Gènere: 'Vicia'
Espècie: ''V. faba''
Nom binomial
Vicia faba
L.

La fava (Vicia faba) és una planta lleguminosa conreada.

Com en altres plantes hi ha persones que en són alèrgiques i sembla que aquesta era la raó de la profunda aversió que afectava a Pitàgores


[edita] Descripció botànica

La fava és precisament la planta "tipus" de la família Fabaceae, pertany al gènere Vicia

Planta annual herbàcia robusta, pot ultrapassar el metre d'alçada. Fulles pinnades acabades en punta. Folils llargs, de color glauc. Inflorescència en raïm de dos a cinc flors (a voltes flor solitària), amb la corola blanca o rosada amb taques negres. El fruit és un llegum que conté les llavors de forma oval i aplastada, les faves.


La Fava Vicia faba té dues formes varietals principals:

  • varietat "major" :planta,de 40 a 120 cm d'alçada, el seu fruit ,la fava, es consumeix encara tendre i en estat de poc desenvolupament. També es menja la tavella sencera.

Antigament s'aprofitava el gra sec fent-ne una farina de gran valor proteïnic.

És planta d'horta que molt sovint es fa en secà.


  • varietat "minor" o fava dels cavalls és més rústega de mida més petita de 30 a 50 cm i també el fruit sec és més petit que la varietat anterior. És planta de terra campa i d'aprofitament per fer-ne pinso.
fava amb pugó
fava amb pugó

[edita] Conreu

  • Sembra: És una planta pròpia de terres més aviats fortes o argiloses. En climes temperats se sembren de setembre a novembre i en els més freds al febrer.
  • Resistència a glaçades: La part aèria només suporta les lleugeres (fins 4 sota zero) encara que un cop glaçada torna a rebrotar. Les seves flors i tavelles recent quallades no suporten més enllà d'1 o 2 sota zero.
  • Feines de conreu: Desherbatge mecànic o amb herbicida, en els horts s'acotxa la terra a la planta per enfortir-la. En l'adobat no cal incorporar nitrogen ja que el sintetitzen per la simbiosi amb microorganismes (Rhyzobium). La collita és manual en l'horta i mecanitzada en els favons.
  • Malalties i plagues: És molt atacada pel pugó negre de les faves (Myzus favae)sobretot les sembres fetes massa tard, però en general és la més rústega de les lleguminoses.

[edita] Varietats de fava d'horta

Les varietats d'horta més coneguda són la Aguadulce de Sevilla, La Mutxamel del País Valencià i la de Maó totes elles considerades les millors del món.


Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Vicia faba