[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fanzine - Viquipèdia

Fanzine

De Viquipèdia

Fanzines.
Fanzines.

Un fanzine (de fanatic i magazine) és una publicació temàtica amateur realitzada per aficionats i per a aficionats.

El desenvolupament d'aquesta activitat no sol anar acompanyat d'interessos econòmics, i en dependre del temps i l'esforç desinteressat dels seus creadors, no solen durar gaire. És possible que si el treball realitzat és sobre un camp molt específic del qual no hi ha resposta oficial o competència, es puga mantenir cobrint un buit i fins i tot professionalitzar-lo.

Un fanzine que ha passat a editar-se amb mitjans professionals es denomina prozine. Si hi ha un equip darrere de la seva publicació professionalitzat i arriba a obtenir beneficis, parlem ja d'una revista com a tal, encara que no hi hagi un grup editorial en això, una distribució nacional o internacional o una correcta gestió per establir el seu ISBN.

El desenvolupament dels fanzines està lligat al dels mitjans d'edició de baix cost. Es deu a la multicopista i la fotocopiadora (que també han estat i són suports per a tota classe de fullets, pasquins i fulls volants revolucionaris i contraculturals).

Els problemes endèmics dels fanzines són: la seva dependència de les ganes desinteressades dels seus col·laboradors, en una feina no remunerada que s'ha d'obtenir del temps lliure; i els seus problemes per distribuir-se arribant al seu públic potencial. Els seus avantatges indiscutibles és comptar amb grans especialistes en la seva matèria, publicant de forma lliure i directa sense lligams ni interessos envers tercers.

Grans fites de la història del fanzine i el seu esperit són la generació d'autors underground dels anys 1960 i 1970 nord-americans i el text disponible a la xarxa en format copyleft. Sense el concepte del fanzine aquestes revolucions culturals no haurien estat possibles.

Aquest esperit crític resistent a la producció cultural de masses també el trobem a la comunicació de guerrilla, i algunes accions de l'artivisme van lligades a fanzines.

Actualment, mitjans com a Internet i la facilitat per a maquetar a HTML han facilitat la distribució i el format, per la qual cosa l'edició de fanzines s'ha estès a la xarxa. Aquest tipus de fanzines electrònics es denomina ezine.

No obstant, el fanzine no és només una manera de difondre uns continguts; també té una estètica pròpia molt característica propera a alguns corrents artístics. Els contrastos impactants del blanc i el negre per saturació de tòner, les deformacions o el difuminat són efectes que han fascinat molts creadors d'obra gràfica. Entre d'altres, actualment podem trobar com a exponent d'aquest interès artístic en el fanzine al grup Accneo.