[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Falcons de Vilanova i la Geltrú - Viquipèdia

Falcons de Vilanova i la Geltrú

De Viquipèdia

Molinets dels Falcons de Vilanova i la Geltrú
Molinets dels Falcons de Vilanova i la Geltrú

Els Falcons de Vilanova i la Geltrú, és la colla de falcons de Vilanova i la Geltrú (Garraf), fundada per primer cop l'octubre de 1972 i recuperada el 30 de maig de 1998.

Taula de continguts

[edita] Història

[edita] Primera Colla

La colla de Falcons de Vilanova i la Geltrú va sorgir arran de les actuacions que els Falcons de Llorenç del Penedès i posteriorment els Falcons de Vilafranca del Penedès van realitzar a la ciutat l'any 1972.

Els inicis dels Falcons de Vilanova i la Geltrú estan lligats a la colla castellera de la ciutat, els Bordegassos de Vilanova, ja que molts dels falconers eren també castellers. Aquest lligam, que en un principi va aportar una important influència de la tècnica castellera en les figures dels falcons, es va trencar més tard a causa de diferències internes. La colla, que ja disposava de més mitjans econòmics va separar-se totalment dels Bordegassos l'any 1978.

L'any següent, conjuntament amb les entitats vilanovines del Drac de la Geltrú, el Ball de Bastons i el Ball de Diables, van fundar l'Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú.

Entre els anys 1977 i 1981 s'organitzà el Dia de la Colla, on l'acte central era l'actuació dels Falcons de Vilanova al costat de dues colles convidades. L'any 1986 els Falcons van actuar a les festes majors de la ciutat i de les viles del voltant. En aquella època van aparèixer altres colles com la de Sitges (1973) i la de Cubelles (1975), i d'altres indrets del Principat, com Sant Vicenç dels Horts (el bressol dels Falcons a Catalunya), Sabadell, Vilafranca o Alcoletge. Poc després la colla va desaparèixer.

[edita] Colla actual

L'agost de 1997, després de molts anys sense falcons a la ciutat, un grup de joves, tots membres dels Bordegassos, van convèncer un antic cap tècnic de la primera colla per intentar recuperar els Falcons de Vilanova i la Geltrú. El novembre d'aquell any van començar els assaigs al local de l'Agrupació Excursionista Talaia, i més tard a la Peixateria Vella de la ciutat, que s'ha convertit en el seu local d'assaig.

El 30 de maig de 1998, els Falcons de Vilanova i la Geltrú es van presentar novament, organitzant la Trobada de Falcons de Catalunya, on van ser presents la resta de colles actives del moment al Principat: els Falcons de Llorenç del Penedès (1942), els Falcons de Vilafranca del Penedès (1959), els Falcons del País del Cava de Sant Sadurní d'Anoia (1992), els Falcons de Puigdàlber (1995) i els Falcons de Piera (1997).

En la recuperació de la colla es van introduir dos elements nous, les gralles i un escut que substituí l'anterior.

[edita] Vestimenta i figures pròpies

La vestimenta dels Falcons de Vilanova és igual a la de les altres colles i consisteix en camisa i pantaló blanc. Es distingeix, però, per dur una faixa blava i l'escut a la camisa. La faixa blava té la simbologia de ser d'un poble d'arrels marineres. Els Falcons de Puigdàlber tenen la faixa del mateix color.

En el món dels falcons, la creativitat de les figures és un element molt important i la colla de Falcons de Vilanova té figures pròpies com són Capdil, el Fòcking, la Triplanxa, el Tres Obert, la Catedral i l'Ermita (derivada de l'anterior).

[edita] Enllaços externs

Web dels Falcons de Vilanova i la Geltrú


Colles de Falcons

Falcons de Barcelona - Falcons de Llorenç del Penedès - Falcons del País del Cava - Falcons de Piera - Falcons de Puigdàlber
Falcons de Vilafranca del Penedès - Falcons de Vilanova i la Geltrú