[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fínties d'Agrigent - Viquipèdia

Fínties d'Agrigent

De Viquipèdia

Fínties (Phintias, Φιντάας) fou tirà d'Agrigent que es creu que va establir el seu poder sobre aquesta ciutat durant el període de confusió que va seguir a la mort d'Agàtocles de Siracusa el 289 aC, quan Hicetes II es va fer amb el poder a Siracusa.

Hicetes i Fínties es van enfrontar i el darrer fou derrotat prop de Hibla. Hicetes es va enfrontar llavors amb els cartaginesos i fou derrotat i Fínties, probablement aliat cartaginès va poder estendre la seva autoritat sobre bona part de Sicília; entre les ciutats que dominava apareix Agyrium o Agírion, bastant allunyada d'Agrigent. Va fundar una nova ciutat a la que va donar el nom de Fínties a la que va portar tots els habitants de Gela que va arrasar.

La seva tirania el va privar de suport popular i algunes ciutats dependents es van revoltar; Fínties va ser prou hàbil per canviar de política i va començar un període de govern suau amb el que va poder conservar el govern fins a la seva mort, a una data desconeguda però que del text de Diodor de Sicília sembla que fou abans de l'expulsió d'Hicetes II de Siracusa, probablement vers el 281 aC.

Per algunes monedes que s'han trobat es veu que va agafar el títol de rei a imitació d'Agàtocles.