[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Euskal Iraultzarako Alderdia - Viquipèdia

Euskal Iraultzarako Alderdia

De Viquipèdia

Euskal Iraultzarako Alderdia (Partit per a la Revolució Basca o Partit Basc per a la Revolució), EIA fou un partit polític d’ideologia marxista i nacionalista basc que operà en el País Basc entre 1977 i 1982.

El partit es fundà l’ abril de 1977 a Gallarta (Biscaia), després de la VII assemblea general d’ ETA.

Els seus fonaments ideològics eren una barreja d’independentisme i socialisme. En els seus començaments tenia d'orientació marxista-leninista però el partit va evolucionar cap a l’eurocomunisme. EIA, al costat del Moviment Comunista d'Espanya, va formar la coalició Euskadiko Ezkerra, que va obtenir un escó en el Congrés dels Diputats, que va ocupar Francisco Letamendía ("Ortzi") i altre en el Senat, en la persona de Juan María Bandrés.

A Navarra es presentà a les eleccions amb el nom d’ UNAI (Unió Navarresa d'Esquerres), grup que seguí una evolució similar a la d'EIA.

El 1978 va fer campaya pel "no" en el referèndum per a l'aprovació de la Constitució espanyola, però el 1979 es mostrà a favor de l'Estatut d'Autonomia del País Basc. El partit desaparegué en 1982, quan Euskadiko Ezkerra esdevingué partiy polític.