[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Esteve Català i March - Viquipèdia

Esteve Català i March

De Viquipèdia

Esteve Català i March (Vilamajor, 1857Sitges, 14 de febrer del 1902), músic i compositor.

Estudià música amb els monjos de Montserrat. A començaments del 1877 s'establí a Sitges per cobrir la vacant de Joaquim Oller i Fontanet com a organista i mestre de capella de l'església parroquial. També es feu càrrec de la direcció de la banda de música del Retiro i, al mateix any, i juntament amb Rafael Costa i Molet, promogué el renaixement de la societat coral La Bella Subur, que al 1896 s'integraria a l'Associació dels Cors de Clavé. Per la festa major de Santa Tecla de 1893 muntà una escolania de dotze nens, i al 1899 inaugurà un remodelat orgue parroquial que millorava considerablement l'anterior.

En la seva curta estada a Sitges -morí als quaranta-cinc anys-, Català destacà com a intèrpret, especialment d'orgue i harmònium i com a compositor. En aquest darrer camp fou autor tant de composicions de música sacra, com un Stabat Mater per a orquestra que s'interpretava en el "Septenari dels Set Dolors", com de composicions de música lleugera per als balls i celebracions del Retiro. També musicà gran nombre de caramelles, amb lletres de Rafael Costa i de Sebastià Sans i Bori.

Part de les seves partitures es conserven a l'arxiu de la Societat El Retiro, per donació del marmessor del seu fill Antoni Català i Vidal, que també fou un músic i compositor d'anomenada. Altres obres seves es troben a l'església parroquial de Cornudella, els arxius Monné i Parroquial d'Esparreguera, a l'arxiu del cor "La Unió Manresana", a l'Arxiu-Museu de Santa Maria de Mataró, a l'arxiu municipal de La Pobla de Lillet, a l'arxiu del museu de Ripoll i a l'arxiu històric de Sitges.

[edita] Obres

  • Fufú (1894), tango
  • Himno al Sagrado Corazón de Jesús, per a cor i duet amb companyament d'orgue
  • La Siempre Libre (1977), masurca
  • Stabat Mater, per a orquestra
  • El toc de l'Ave Maria (<1885) [1]
  • ¡Viva Cuba Española! (1895), dedicat al Regiment d'Infanteria núm. 46, destinat a l'illa de Cuba

[edita] Bibliografia

  • Roland Sierra i Farreras Diccionari biogràfic de sitgetans Sitges: Ajuntament de Sitges, 1998