[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estàtua d'Indíbil i Mandoni - Viquipèdia

Estàtua d'Indíbil i Mandoni

De Viquipèdia

El monument a Indíbil i Mandoni
El monument a Indíbil i Mandoni

El grup escultòric de bronze conegut com Indíbil i Mandoni es troba situat a la plaça Agelet i Garriga de Lleida, sota l'Arc del Pont, l'antiga entrada a la ciutat (construïda el segle XVIII) que comunica el Carrer Major amb el Pont Vell. Els guerrers, armats amb cadenes, una llança i una falcata (l'espasa característica dels ibers), representen els dos cabdills ilergetes que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i dels romans i que gràcies a les lluites i a les encertades negociacions van evitar que la ciutat fos arrasada.

Taula de continguts

[edita] Orígen

Originalment, l'obra es titulava Crit d'independència i va ser elaborada amb guix per l'escultor barceloní Medardo Sanmartí el 1884. L'escultura representava Istolaci i Indortes, dos guerrers cèltics que lluitaren contra els cartaginesos durant la segona guerra púnica. L'any 1946 es realitzà la rèplica en bronze actual i es dedicà als guerrers ilergetes.

Avui en dia, l'estàtua d'Indíbil i Mandoni és considerada com un dels monuments més destacats i simbòlics de Lleida, juntament amb La Seu Vella. Situat en un dels centres d’activitat més importants de la ciutat, s'ha convertit en punt de trobada per a desenes de lleidatans.

[edita] Curiositats

  • L'estàtua es neteja periòdicament perquè conservi la lluentor característica del bronze.
  • Cada any, durant els dies del carnaval, es disfressa l'estàtua.
  • L'Arc del Pont i els seus voltants s'estan restaurant a l'actualitat, tot i que les obres que no afectaran l'estàtua.

[edita] Galeria d'imatges

[edita] Enllaç extern

Coordenades: 41° 36′ 54.38″ N 0° 37′ 38.40″ E