[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Escarlatina - Viquipèdia

Escarlatina

De Viquipèdia

Escarlatina
Classificació i recursos externs
Erupcions cutànies típiques de l'escarlatina.
ICD-10 A38.
ICD-9 034
DiseasesDB 29032
MedlinePlus 000974
eMedicine derm/383  emerg/402, emerg/518
Viquipèdia:Avís mèdic
AVÍS MÈDIC

L'escarlatina és una malaltia infecciosa de tipus bacterià —que afecta sobretot als nens— produïda per l'Estreptococ (beta-hemolític) del Grup A. Aquest bacteri també pot produir quadres de faringo-amigdalitis (angines: el típic mal de coll), impetigen, i altres. Es distingeix per per l'aparició d'una erupció cutània (de color roig o escarlata), sovint apareguda després de que hagi remés la infecció faríngia. És rogenca, puntejada, estenent-se després per tot el cos. A voltes es palpa més que no pas es veu.
Els nens afectats amb aquest quadre presenten una cara rosada, però pàl·lida als voltants de la boca. Un cop ha desaparegut aquesta erupció, és característica la presència de descamació tant a la cara com a les mans (palmell i dits).
S'acompanya de febre i afectació de l'estat general, podent presentar dolor abdominal i vòmits. Les infeccions greus s'acompanyen de febre alta, nàusees i vòmits.
L'edat de major freqüència d'aparició és l'escolar i en adolescents, sobretot en èpoques de primavera i hivern. La forma de contagi és la de contacte persona a persona, a través de les secrecions respiratòries.
L'escarlatina pot arribar a repetir-se 3 cops a la vida, ja que són 3 les toxines de l'estreptococ que poden produir-la: toxines A, B i C.

[edita] Incidència

La incidència a Catalunya ha baixat molt en les darreres dècades, situant-se al voltant dels 30 casos per cada 100.000 habitant i any. Malgrat això es tracta d'una malaltia de declaració obligatòria (numèrica).

[edita] Diagnòstic

El diagnòstic es basa en les dades clíniques (edat, contactes, història clínica i examen físic) i en estudis de laboratori, com els exsudats orofaringis amb cultiu i les proves de detecció ràpida de l'estreptococ a la gola.
Les proves de detecció ràpida són efectives, però sempre requereixen del cultiu d'exsudats orofaríngis par tal de confirmar el diagnòstic. Els resultats dels cultius triguen unes 48 hores.

[edita] Tractament

El d'elecció és la penicil·lina per via oral durant 10 dies, tot i que existeixen altres antibiòtics molt efectius, però que es miren de reservar per a casos especials per tal d'evitar l'aparició de resistències.
És important respectar i complir amb la medicació antibiòtica indicada, ja que així s'eviten complicacions futures molt més greus, com per exemple la febre reumàtica (afectació cardíaca, de la pell, neurològica, etc.) o la glomerulonefritis post-estreptocòccica (afectació renal) produïdes per l'estreptococ.
L'escarlatina i les faringo-amigdalitis milloren en poc temps amb tractament antibiòtic (1 a 2 dies), pero la milloria no és sinònim de curació i no s'ha de suspendre el tractament.
És habitual trobar nens amb complicacions per incompliment del tractament antibiòtic. Els nens al·lèrgics a la penicil·lina han de rebre eritromicina o altres macròlids com la claritromicina.