[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Enrique Castro González - Viquipèdia

Enrique Castro González

De Viquipèdia

Quini
Informació personal
Nom complet Enrique Castro González
Data de naixement 23 de setembre del 1949
Lloc de naixement Oviedo, Espanya
Alçada 1,75 m
Pes 73 kg
Informació del club
Club actual Retirat
Posició Davanter
Clubs professionals
Anys Club PJ (gols)
1968–1980
1980–1984
1984–1987
Sporting de Gijón
FC Barcelona
Sporting de Gijón
3?? (215)
99 (51)
61 (17)
Selecció nacional
1970–1982 Espanya Espanya 35 (8)

Enrique Castro González, conegut com Quini, va ser un destacat futbolista espanyol dels anys 70 i 80.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Enrique Castro González, Quini, va néixer al 1949 a Oviedo (Astúries) encara que molt aviat es va traslladar a viure a Avilés, on va començar la seva carrera com a futbolista al Club Deportivo Ensidesa. Més tard fitxaria pel Sporting i anys després pel FC Barcelona.

Jugava com davanter centre, sempre amb el nombre 9 a la samarreta, i destacava pel seu gran olfacte golejador. És un dels grans golejadors de la història del futbol espanyol. Ostenta el rècord d'haver estat el màxim golejador de la lliga (Pichichi) en set ocasions, cinc en primera divisió i dues en segona. Va arribar a jugar 448 partits en primera divisió, en els quals va marcar 218 gols. Va ser molt estimat per tot el públic espanyol no només per les seves habilitats golejadores sinó per la seva senzillesa, simpatia i esportivitat.

Com anècdota, aquest gran del futbol, va sofrir una greu lesió el 16 de març de 1972 jugant amb la Selecció nacional espanyola enfront de la selecció del Nord d'Irlanda. Aquesta lesió va ser produïda per George Best (altre gran del futbol) el qual debutava aquest mateix dia. El partit va ser jugat a Boothferry Park, Hull (Anglaterra)

L'1 de març de 1981 va protagonitzar un fet que va convulsionar el futbol espanyol. Sent el davanter centre del FC Barcelona, va ser segrestat hores després d'un partit de Lliga, en el qual Quini havia marcat tres gols al Camp Nou al Hèrcules d'Alacant. El segrest va durar 25 angoixants dies que van impactar a la societat espanyola. El seu segrest va truncar la marxa triomfal d'un Barcelona que anava capdavanter destacat de la Lliga i va acabar perdent-la al no poder superar el trauma que va suposar per als seus companys.

Va ser alliberat el 25 de març de 1981 en una espectacular operació de la Policia Nacional Espanyola, que ho va rescatar d'un zulo situat als baixos d'un magatzem de Saragossa. El seu alliberament va produir una explosió d'alegria a tota Espanya. Com anècdota, cap assenyalar que, la mateixa tarda del seu alliberament, la selecció espanyola de futbol, de la qual Quini era habitual, jugava un partit contra Anglaterra a l'estadi de Wembley, a Londres. L'alegria dels jugadors espanyols per l'alliberament de Quini va donar forces al combinat espanyol que, per primera vegada a la història va derrotar per 1-2 a la selecció anglesa en el seu propi país.

Pocs dies després del seu alliberament, i malgrat el trauma sofert, Quini es va reincorporar als entrenaments i va tenir forces per a acabar la temporada sent el màxim golejador de la lliga (Pichichi) i per a col·laborar activament a que el Barcelona guanyés la Copa del Rei d'aquesta temporada. A la final, Quini va marcar dos gols precisament al seu ex-equip, el Sporting de Gijón, al que el Barcelona va derrotar per 3 a 1 a l'estadi Vicente Calderón de Madrid.

Amb el FC Barcelona, en el qual va coincidir amb jugadors de la categoria de Diego Armando Maradona, Schuster , Simonsen, "Llop" Carrasco, Marcos , Migueli o Alexanko, també va poder conquistar quatre títols més, entre els quals destaca la Recopa d'Europa de la temporada 1981-1982.

Es va retirar de la selecció després del Mundial d'Espanya '82 després d'haver jugat 35 partits amb ella i haver marcat 8 gols.

Al 1984 va abandonar el Barcelona per tornar al Sporting de Gijón, on va jugar les tres últimes temporades de la seva carrera.

Actualment pertany al cos tècnic del Real Sporting. És germà d'altre destacat futbolista asturià, Jesús Castro, que va morir tràgicament ofegat al rescatar a dos nens que s'ofegaven a la platja càntabra "El Pechón"

[edita] Clubs

[edita] Títols

[edita] Pichichi

  • Real Sporting - 1969/1970 - 24 gols - Segona Divisió
  • Real Sporting - 1973/1974 - 20 gols - Primera Divisió
  • Real Sporting - 1975/1976 - 21 gols - Primera Divisió
  • Real Sporting - 1976/1977 - 27 gols - Segona Divisió
  • Real Sporting - 1979/1980 - 24 gols - Primera Divisió
  • FC Barcelona - 1980/1981 - 20 gols - Primera Divisió
  • FC Barcelona - 1981/1982 - 26 gols - Primera Divisió

[edita] Campionats Espanyols

[edita] Copes Internacionals

[edita] Participacions en campionats de seleccions

[edita] Bibliografia