[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Elias James Corey - Viquipèdia

Elias James Corey

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Química
(1990)

Elias James Corey ( Methuen, EUA 1928 ) és un químic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Química l'any 1990.

[edita] Biografia

Va néixer el 12 de juliol de 1928 a la ciutat de Methuen, població situada a l'estat nord-americà de Massachusetts. Va estudiar química a l'Institut Tecnològic de Massachusetts, on es va graduar el 1948 i doctorar el 1951. Entre 1951 i 1959 fou professor a la Universitat d'Illinois, i a partir de 1959 és catedràtic a la Universitat de Harvard.

[edita] Recerca científica

Interessat en química orgànica Corey ha desenvolupat interessants recerques al voltant de les reaccions químiques per entendre el seu comportament. Així mateix a ell es deu la creació de la prostaglandina, sesquiterpè, triciclohexaprenol i l'àcid giberlèlic entre d'altres.

Així mateix realitzà investigacions en la química teòrica, desenvolupant una Teoria General de Síntesi, anomenada Retrosíntesi. Aquesta consisteix en sotmetre una molècula orgànica que es vol sintetitzar a una sèrie de seccions per etapes i d'acord amb un conjunt de regles simples, tenint en compte el caràcter i el context estructural dels enllaços que es trenquen. Fou el primer en veure la utilitat dels ordinadors en el procès de retronsíntesi.

L'any 1990 fou guardonat amb el Premi Nobel de Química per les seves teories, i el seu posteriorment desenvolupament, de mètodes en l'àrea de la retrosíntesi.

[edita] Enllaços externs