[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El tres de maig - Viquipèdia

El tres de maig

De Viquipèdia

El tres de maig
Francisco de Goya y Lucientes, 1814
pintura a l'oli, 268 × 347 cm
Museu del Prado, Madrid

El tres de maig, Els afusellaments del tres de maig o Els afusellaments de la muntanya del Príncep Pius, és una pintura a l'oli realitzada per Francisco de Goya el 1814 i que actualment està exposada al Museu del Prado a Madrid. Forma una sèrie amb el quadre El dos de maig.

El quadre és una instantània de la nit del 2 al 3 de maig de 1808 quan els soldats francesos executen els presoners espanyols que havien fet en el transcurs de la batalla en represàlia a la revolta del 2 de maig durant la Guerra de la Independència Espanyola.

Tant aquest quadre com la seva parella van rebre crítiques dispars al llarg del temps. Després de la seva exhibició a l'aire lliure amb motiu del retorn de Ferran VII, es van emmagatzemar durant un llarg període i se sap que cap a 1850, es guardaven al Museu del Prado, però no s'exhibien. El pintor José de Madrazo, director del museu, va arribar a dir que eren obres de discutible execució, molt inferiors als retrats més famosos de l'artista. No va ser fins unes dècades després, amb l'apogeu del Romanticisme i l'Impressionisme, quan aquestes pintures van adquirir fama mundial.