[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El maquinista de la General - Viquipèdia

El maquinista de la General

De Viquipèdia

The General
El maquinista de la General
Valoració imdb:8.3/10 stars

Fitxa tècnica
Direcció Clyde Bruckman
Buster Keaton

Producció Joseph M. Schenck

Guió Clyde Bruckman,
Buster Keaton

Repartiment Buster Keaton
Marion Mack

Dades i xifres
Països Estats Units
Any 1927
Duració 1h:46m:45s
Idioma Anglès / Muda

Companyies
Distribució United Artists

Fitxa a IMDb

El Maquinista de la General (versió original en anglès The General) és un film nord-americà dirigit per Buster Keaton i Clyde Bruckman el 1926.

[edita] Fets històrics

El film està basat en uns fets reals que van succeir durant la Guerra Civil Nord-americana: Uns espies nordistes van infiltrar-se en territori sudista per sabotejar-ne les comunicacions i avituallaments, fugint amb una locomotora robada. A partir d'aquest fet, s'inicià una persecució a través de tota la via fèrria que separava ambdós bàndols.

[edita] La gestació del film

Clyde Bruckman va deixar a en Buster Keaton un llibre basat en els fets i aquest, se'l va llegir en una nit, decidint que allò era una historia estupenda per a una pel·lícula còmica, de dimensions diferents a tot el que s'havia vist fins a llavors.

Per a l'autenticitat del film, Buster Keaton va estudiar a fons les imatges preses durant el conflicte pel prestigiós fotògraf Matthew Brady i va demanar que es construïssin reproduccions exactes per a les locomotores, prenent-se ell mateix un llarg temps per a aprendre a conduir-les amb la desimboltura que requeria el personatge.

La pel·lícula representà un esforç com poques vegades s'havia vist fins a llavors; tant des de el punt de vista de la producció: minuciós compte pel més mínim detall alhora de reproduir l'època dels esdeveniments reals, des de les fisonomies, moda de roba i pentinats dels actors, fins a la quantitat precisa d'extres utilitzats a les escenes de batalla; com des de el punt de vista artístic: l'aposta agosarada per a un to on es barregen la comèdia, l'aventura èpica amb el lirisme i una especial cura pel guió, a on els gags es succeeixen d'una manera graduada, ajudant a fer avançar l'acció i a descriure les motivacions dels personatges, sense que cap element superflu entorpeixi la trama.

Johnny Gray, personatge interpretat per Buster Keaton, representa un remarcable pas endavant, dins la seva faceta com a actor, a la recerca d'una certa perfecció expressiva, emprant la gestualitat més realista i alhora inequívocament keatoniana, presentada amb un esforç a trobar l'equilibri entre la subtilesa facial i les acrobàcies arriscades.

[edita] Acollida crítica i de públic

El film, tot i les troballes artístiques, no va ser gaire ben rebut ni pel públic ni per la crítica del seu moment, essent el cop econòmic més important que va patir Buster Keaton en tota la seva carrera. Aquest fracàs anunciaria el declivi de la seva independència artística.

Als anys seixanta el film fou reestrenat de nou a les sales de tot el mon, amb una còpia restaurada, esdevenint un èxit de taquilla a tota Europa.

Actualment, El Maquinista de la General és considerada unànimement com una de les peces mestres de l'art cinematogràfic, apareixent en nombroses de les llistes que tot sovint es fan dels deu millors films de la història del cinema.

A Internet, ocupa des de fa un any, el primer lloc en el rànking de la votació popular a la millor pel·lícula muda de tots els temps, pel davant de Sunrise (1927) de Friedrich W. Murnau, a la pàgina web nord-americana Silent Era