[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ediacarà - Viquipèdia

Ediacarà

De Viquipèdia


Aquest article forma part de la sèrie
Proterozoic
Paleoproterozoic
Siderià
Rhyacià
Orosirià
Estaterià
Mesoproterozoic
Calymnià
Ectasià
Stenià
Neoproterozoic
Tonià
Criogenià
Ediacarà

El període Ediacarà és l'últim període geològic de l'era Neoproterozoica. Durà entre fa 635 i 542 milions d'anys. Aquest nom ja es feia servir pels investigadors des de feia temps, però no va ser fins el març del 2004 que la Unió Internacional de les Ciències Geològiques va donar-li la condició oficial. També se l'ha anomenat període Vendià.

El registre fòssil d'animals d'aquest temps és escàs, possiblement pel fet que els animals encara no havien desenvolupat closques dures, que es fossilitzen més fàcilment.

[edita] Datació de l'Ediacarà

Aquest període és inusual ja que el seu començament no està marcat per un canvi en el registre fòssil. Sí que hi ha exemples rars de fòssils de cossos tous, però només a finals del període, fa uns 580 milions d'anys. L'inici del període ve marcat per l'aparició d'una nova capa de carbonats diferenciada químicament i en textura, que indica un canvi climàtic (la fi de les glaciacions del Cryogenià). Aquest límit està situat a fa 635 milions d'anys, segons datacions dudes a terme amb el sistema Urani-Plom a Namíbia i la Xina.

[edita] Vegeu també