Edf??
De Viquip??dia
Edf?? (Idf??) es una ciutat eg??pcia a la vora del Nil (part occidental) entre Esna i Aswan. Te vora 50.000 habitants. Edf?? es a uns 90 km al sud de Luxor.
El seu primer nom fou Wetjeset-Hrw o "El lloc on Horus es alabat". Despr??s es va dir Djeba (Ciutat de la retribuci??) que en copte fou Etb??, d'eon va venir Edf??. El lloc fou on tradicionalment es col??locava la batalla entre Horus i Set. A partir de la Dinastia V apareix amb el nom de Behdet.
Fou capital del nom??s II de l'Alt Egipte i fou important ja en el Imperi antic. Era centre de caravanes cap al oasis de Kharga al oest i les mines del desert oriental i costa de la mar Roja al est. Les troballes mes antigues son de la Dinastia III per?? el lloc devia ser habitat ja abans. Es tradici?? que Imhotep, el dissenyador de la pir??mide esglaonada de Djoser, va fer un temple a Edf?? dedicat a Horus. Amb la dinastia V tota la regi?? es va dir Behedet o Behdet i el d??u fou adorat com Horus Behedet. Del per??ode de la dinastia VI es va trobar la tomba d'un dels nomarques de nom Isi "gran cap del nom??s del tron d'Horus", que vivia mes o menys en temps de Pepi I, que va arribar a ser adorat com un d??u durant l'Imperi mitj??. Amb la dinastia X apareix un sobir?? de nom Ankhtify, que fou governador del nom??s III (Ten, capital Nekhen) i es va apoderar de Behdet despr??s d'enderrocar al nomarca, que es deia Khuy i era aliat dels tebans.
A l'Imperi nou alguns faraons com Rams??s II i Shabaka van construir a la ciutat.
En temps grecoromans la ciutat fou anomenada Apollinopolis Magna (Apol??lon??polis Magna o Apol??lin??polis Magna, grec ?????????? ???????????? ???????????????????, llat?? Apollonos Superioris), ja que Horus era identificat amb Apol??lo.
Les principals construccions l??gides a Egipte foren el temple d'Isis a Philae, el d'Hathor a Denderah i el d'Horus a Edf??, essent aquest el primer que van ordenar construir a Edf??. El temple ptolemaic d'Horus es el mes ben conservat d'Egipte i fou anomenat Mesen, El lloc de l'arp??, la Casa de Ra, Nedjem Ankh, Gust de viure dins, la Finestra del falc??, l'altar d'Horus, i Wetjeset (el lloc d'alabar a d??u); l'edifici principal fou anomenat Behdeti. La construcci?? va comen??ar el 23 d'agost del 237 aC sota Ptolemeu III Evergetes; el 206 aC la construcci?? es va aturar per una revolta de dos pr??nceps de la zona de Tebes que es van declarar independents del faraons l??gides; finalment el temple fou consagrat per Ptolemeu VII Neofilop??tor i la seva dona Cle??patra II.
La sala hip??stila exterior amb 12 columnes dona pas a la biblioteca, que era a una petita cambra; un altra cambra al oest era dedicada a consagrar als sacerdots; l'entrada a la pronaos obria un llarg tall rodejat per tres costats de columnes i al sud per un pil?? amb torres for??a altes. La part mes sagrada era l'altar amb una est??tua; el santuari era rodejat de 70 cambres i magatzems, un sala de 8 pilars, 2 petites sales, i dos escales. Una capella tenia la barca sagrada; Vuit capelles mes en un corredor que portava fora del santuari eren dedicades probablement als d??us principals: Isis, Osiris, Min, Khonsu, Ra, i altres tres. En front del santuari una antecambra, i al est una sala de sacrificis, donant pas a la pla??a de la puresa on es vestien les est??tues i es rebien els amulets; al oest un altra antecambra era dedicada a Min; la seg??ent cambra en direcci?? a la sortida era la de les ofrenes i seguia la sala hip??stila interior amb dos gran columnes; dos cambres adjuntes servien per un pas interior cap al temple, i per emmagatzemar els tresors; les cambres adjacents al oest eren per fer les ablacions i els olis sagrats, i la cambra sagrada del Nil on es purificava l'aigua del nil??metre exterior. Una sala hip??stila de 18 columnes es va afegir al sud aix?? com unes portes el 57 aC deixant el temple complert. Si be el temple es complert les dependencies annexes com el llac sagrat, cuines, magatzems, oficines, el lloc dels falcons i altres dependencies van ser eliminats per la ciutat.
Mariette fou el primer que va arribar a Edf?? el 1860; llavors el temple es feia servir per viure i hi havia estables i magatzems de productes agr??coles. S'havien fets parets de rajoles i algunes parts eren cobertes d'arena. Les feines de conservaci?? que es van fer van permetre recuperar el temple.
Durant la dominaci?? romana fou seu de la Legio II Trajana. En el per??ode cristi?? fou seu d'un bisbe.