[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dinastia dels Habsburg - Viquipèdia

Dinastia dels Habsburg

De Viquipèdia

La família dels Habsburg, originaris de la Suïssa germànica, són sense cap mena de dubte una de les grans famílies europees ja que des de 1291 i fins a 1918 han detingut de forma ininterrompuda el poder en una gran extensió de territoris europeus.

La família dels Habsburg o també coneguda casa d'Àustria ha passat per diverses etapes molt diferent entre elles, lògiques a tenor de la llargada temporal en què han estat presents en la vida pública europea.

  • Prínceps Alemanys (1273 - 1519)
  • La monarquia universal (1519 - 1700)
  • Àustria, gran potència europea (1700 - 1918)

[edita] Els Habsburg i Catalunya

La dinastia Habsburg juga un paper decisiu en la història de Catalunya. A partir de la seva arribada al poder van mantenir una forta tendència al centralisme, en la mateixa línia que d'altres monarquies europees que, amb més o menys èxit, van anar evolucionant des de la monarquia feudal medieval cap a l'absolutisme del segle XVIII. El punt culminant d'aquests esforços centralitzadors es dóna sota Felip IV i el seu valid el comte duc d'Olivares, quan aquesta política va portar a la guerra dels segadors (1640-1652). Després de la guerra, els àustries (Felip IV i Carles II) adopten una postura més pragmàtica i compatible amb la diversitat institucional dels seus regnes, que s'ha conegut com a neoforalisme. Aquesta política, contraposada a la política absolutista de Felip V de Borbó en els primers anys del seu regnat, va contribuir a que els regnes de la Corona d'Aragó prenguessin partit majoritàriament per l'Arxiduc Carles d'Àustria a la Guerra de Successió Espanyola (1700-1714).

[edita] Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Dinastia dels Habsburg