[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dia europeu - Viquipèdia

Dia europeu

De Viquipèdia

Portal Articles relacionats amb Unió Europea

El Dia europeu o Dia d'Europa és commemora el dia 9 de maig en record a la declaració realitzada per l'aleshores Ministre francès d'Afers Exteriors Robert Schuman a París el dia 9 de maig de 1950, mitjançant la qual es donà el tret de partida a la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA).

[edita] Història

La data fou establerta pel Consell de la Unió Europea en el Consell Europeu, realitzat els dies 28 i 29 de juny a la ciutat italiana de Milà, l'any en el qual es commemorava el centenari del naixement de Robert Schuman, que juntament amb Jean Monnet, Konrad Adenauer i Alcide De Gasperi són considerats els pares de l'Europa Comunitària.

El 9 de maig s'ha convertit en el símbol europeu que, juntament amb l'euro, la bandera europea i l'himne europeu, identifiquen l'entitat política de la Unió Europea. El Dia europeu és un símbol exclusiu de la UE, a diferència del la bandera i l'himne que són símbols de tota Europa per extensió. Això es deu al fet que la declaració Schuman va ser posterior a la creació del Consell d'Europa, d'on provenen els altres dos símbols.

[edita] Celebració

A pesar de ser l'únic dia de celebració oficial en tota la Unió Europea, a la pràctica cap dels estats membres de la Unió organitza festivitats commemoratives d'alt nivell, com les quals es realitzen amb motiu de les festes nacionals de cada estat.

Cada any la Comissió Europea publica un cartell promocional, que comprèn un motiu diferent cada vegada, acompanyat d'un lema referent a un tema d'actualitat dins de la UE.

[edita] Vegeu també