[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Diàgores d'Ialisos - Viquipèdia

Diàgores d'Ialisos

De Viquipèdia

Diàgores (Diagoras, Diagóras Διαγόρας), fill de Damaget de la família dels Eràtides de Ialisos (Rodes), fou un notable esportista molt famós a Grècia. També els seus fills i nets foren esportistes que van obtenir diversos triomfs als diversos jocs.

Era descendent de Damaget rei d'Ialisos i per part de mare d'Aristòmenes de Messènia. La seva família va perdre el tron vers el 660 aC però va romandre influent.

Diàgores va obtenir dos triomfs en boxa en els jocs olímpics, quatre vegades als jocs ístmics, dos als jocs nemeus, i al menys una vegada als jocs pitis. Portava el títols de περιοδονίκης, (el que guanya corones a tots els grans festivals). Va obtenir victòries en altres jocs menors com els d'Atenes, Egina, Megara, Pel·lene i Rodes.

Els seus fills eren Damaget i Acusilau i de gran els va acompanyar a Olímpia on van sortir victoriosos i llavors van portar al seu pare per rebre les ovacions i honors.

La fama de Diàgores i els seus descendents fou celebrada per Píndar en una oda que fou inscrita en lletres d'or al temple d'Atenea a Cnidos. Se'ls van aixecar estàtues a Olímpia (la de Diàgores fou feta per l'escultor de Megara Cal·licles).

A seva època es pot determinar amb exactitut, ja que va obtenir les seves victòries a la 79 olimpíada (464 aC)