[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dallas - Viquipèdia

Dallas

De Viquipèdia

Dallas
City of Dallas
Escut de Dallas Bandera de Dallas
(En detall) (En detall)
Localització
Skyline de Fort Woth
Skyline de Fort Woth
Estat
• Estat federal
• Comtats
Estats Units d'Amèrica
Texas
Denton, Rockwall i Kaufman
Superfície 997'1 km²
Altitud 131 m
Població (2006)
  • Densitat
1.232.940
hab.1391'9 /km²
Coordenades 32° 46′ 58″ N 96° 48′ 14″ OCoordenades: 32° 46′ 58″ N 96° 48′ 14″ O
Dirigents:
• Batlle:

Tom Leppert (PR)
Sobrenom Gran D (Big D)
Web

Dallas és una de les 10 ciutats més grans dels Estats Units localitzada a l'estat de Texas. D'acord amb el cens del 2000, Dallas té una població de 1,2 milions, però l'àrea metropolitana, coneguda com a "Metroplex" i que inclou altres ciutats com Fort Worth i Arlington, té una població de 5,2 milions d'habitants, la més gran de l'estat de Texas i la cinquena més gran dels Estats Units. El president John F. Kennedy va ser assassinat a la ciutat de Dallas el 1963.

Va ser fundada el 1841 per John Neely Bryan, després de que l'estat de Texas havia declarat la independència de Mèxic, i era una república independent. Per a finals del segle XIX Dallas s'havia convertit en el centre de comerç de cotó, grans i fins i tot de búfal. Al començament del segle XX Dallas s'havia transformat en un centre bancari i de negocis; el 1930 es va descobrir petroli 160 km a l'est de la ciutat, convertint la ciutat en el centre financer de la indústria petroliera de Texas i Oklahoma fins a la dècada dels vuitanta. El 1958 el xip d'ordinadors de circuit integrat es va inventar a Dallas per Jack Kilby de la companyia Texas Instruments. Avui Dallas és seu de les oficines principals de Pizza Hut, Blockbuster i altres companyies internacionals.

Imatge per satèl·lit de la ciutat
Imatge per satèl·lit de la ciutat

Les universitats més importants de l'àrea metropolitana de Dallas són: Southern Methodist University (Universitat Metodista del Sud), Universitat d'Arlington i l'Institut d'Art de Dallas. L'aeroport de Dallas-Fort Worth, DFW, és el més gran de l'estat, el segon més gran dels Estats Units, i el tercer més gran del món; en termes de tràfic és el sisè del món.

[edita] Vegeu també


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Dallas