[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dalia Grybauskaitė - Viquipèdia

Dalia Grybauskaitė

De Viquipèdia

Dalia Grybauskaitė
Comissària Europea de Programació Financera i Pressupostos
Al càrrec
22 de novembre de 2004 – actualitat
Precedida per Michaele Schreyer
Succeïda per en el càrrec
Comissària Europea d'Educació, Formació i Cultura
Al càrrec
1 de maig de 2004 – 21 de novembre de 2004
Precedida per Viviane Reding
Succeïda per Ján Figel'
Naixement 1 de març de 1956
Vílnius (Lituània)
Partit polític independent

Dalia Grybauskaite ( Vílnius, Lituània 1956 ) és una política lituana que actualment és Comissària Europea de Programació Financera i Pressupostos en la Comissió Barroso.

[edita] Biografia

Ján Figeľa néixer l'1 de març de 1956 a la ciutat de Vílnius, que en aquells moments formava part de la Unió Soviètica però que avui en dia és la capital de Lituània. Va estudiar economia a la Universitat de Sant Petersburg, on es va llicenciar el 1983. Posteriorment amplià els seus estudis a la Universitat de Moscou, on es doctorà el 1988.

[edita] Activitat política

El 1990 fou nomenada professora de l'Institut d'Economia de Lituània, sent-ne la seva directora el 1991. Aquell any fou nomenada Ministra de Relacions Econòmiques Internacionals de Lituània, convertint-se el 1993 Ministra d'Afers Exteriors i cap de la delagació del seu país per a formar part de l'Àrea de lliure comerç de la Unió Europea (UE) i el 1994 fou nomenada ambaixadora del seu país davant aquest organisme.

Entre 1996 i 1994 fou ambaixadora als Estats Units d'Amèrica i entre 1999 i 2000 Ministra de Finances, càrrec des del qual aconseguí l'entrada del seu país al Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional. El 2000 fou nomenada altre cop Ministra d'Afers Exteriors, càrrec des del qual liderà les negociacions bilaterals entre Lituània i la UE per aconseguir l'entrada del país bàltic en aquest organisme, entrada que es produí el 2004. Entre 2001 i 2004 fou Ministra de Finances, càrrec que abandonà l'1 de maig d'aquell any per esdevenir membre de la Comissió Prodi, sent nomenada Comissària Europea d'Eduació, Formació i Cultura. En la formació de la Comissió Barroso el novembre de 2004 fou nomenada Comissària Europea de Programació Financera i Pressupostos, càrrec que actualment ostenta.

[edita] Enllaços externs


Precedida per:
Viviane Reding
Comissària Europea d'Educació, Formació i Cultura
juntament amb Viviane Reding

2004
Succeïda per:
Ján Figel'
Precedida per:
Michaele Schreyer i Markos Kyprianou
Comissària Europea de Programació Financera i Pressupostos
2004 – actualitat
Succeïda per:
en el càrrec