[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dífil de Sinope - Viquipèdia

Dífil de Sinope

De Viquipèdia

Dífil de Sinope (Diphilus, Δίφιλος) fou un poeta còmic atenenc de la nova comèdia, contemporani de Menandre d'Atenes i Filemó el Vell, nascut a Sinope. Fou amant de la cortesana Gnatbena (Gnatbaena) a la que va atacar en les seves comèdies sota influencia de la gelosia. Va representar unes 100 obres i en algunes va actuar ell mateix.

Encara que pertanyé a la nova comèdia cronològicament, la seva poesia s'acosta més a la comèdia mitjana, i així per exemple escollí sovint temes mitològics i les va portar a l'època de Arquiloc, Hipponax i Safo. El seu llenguatge fou simple i elegant però s'allunyà de vegades de la puresa àtica.

Obres seves foren: Ἄγνοια , Ἀδελφοί , Ἀλείπτρια , Ἄμαστρις, Αἱρησιτείχης, (en segona edicio Εὐνοῦχος o Στρατιώτης , Ἀνάγυρος , Ἀνασωζόμενοι , Ἄπληστος , Ἀποβάτης,, Ἀπολιποῦσα, , Βαλανεῖον , Βοιώτιος , Γάμος ,Δαν?δες , Διαμαρτάνουσα , Ἐγκαλοῦντες, Ἐκάτη, Ἑλενηφοροῦντες, Ἐλλεβοριζόμενοι , Ἔμπορος , Ἐναγίζοντες o Ἐναγίσματα , Ἐπιδικαζόμενος , Ἐπιτροπή, o Ἑπιτροπεύς , Ἐπίκληρος , Ζωγράφος , Ἡρακλῆς ,  ?ρως , Θησαυρός , Θησεύς, Κιθαρῳδός, Κληρούμενοι, Μαινόμενος , Μνημάτιον , Παιδερασταί , Παλλακή , Παράσιτος , Πελιάδες , Πιθραύστης, , Πλινθοφόρος , Πολυπράγμων, Πύρρα , Σάπφω , Σικελικός , Συναποθνήσκοντες, , Σύντροφροι , Συνωρίς, Τελεσίας , Φρέαρ, Φιλάδελφος o Φιλάδελφοι i Χρυσοχόος. El Rudens de Plaute es una traducció d'una obra de Dífil però no es coneix el seu nom grec.