[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Comunitat d'aglomeració de Perpinyà-Mediterrània - Viquipèdia

Comunitat d'aglomeració de Perpinyà-Mediterrània

De Viquipèdia

El Castellet de Perpinyà
El Castellet de Perpinyà

La Comunitat d'aglomeració de Perpinyà-Mediterrània (Communauté d'agglomération Perpignan Méditerranée en francès) és una agrupació supramunicipal que correspon a allò que la legislació francesa defineix com a Établissement Public de Coopération Intercommunale (EPCI), els quals, regits pel codi general de col·lectivitats territorials, agrupen municipis que hagin decidit gestionar àrees de serveis en comú. Els EPCI s'han desenvolupat especialment després de la Llei Chevènement (juliol de 1999).

Taula de continguts

[edita] Comunitat d'aglomeració

Dins de les agrupacions supramunicipals, la Llei Chevènement defineix la comunitat d'aglomeració com a aquella que compleix, generalment, tres condicions:

  • reunir un mínim de 50.000 habitants
  • comptar amb un municipi que almenys tingui 15.000 habitants, o que sigui capital de departament
  • continuïtat territorial sense enclavaments.

La llei obliga les comunitats d'aglomeració assumir certes competències com ara el desenvolupament econòmic, l'administració de l'espai comunitari, l'equilibri social de l'habitatge, i la gestió dels municipis. A més, les comunitats d'aglomeració han de decidir sobre quines tres competències més assumeixen de les sis següents: sobre circulació viària, sanejament, aigua potable, medi ambient i acció social o equipaments culturals i esportius.

Els recursos de la comunitat d'aglomeració venen de l'impost professional, que ha d'acabat convertint-se en l'únic dins de tot el seu territori, després d'un període transitori d'alguns anys. A més, hi haurà recursos específics per a certes competències eventuals com també ajuda assignada per l'Estat, la qual, però, s'entén que ha d'anar desapareixent progressivament.

Segons es va concebre el 1982, quan François Mitterrand i Gaston Defferre impulsaren la primera descentralització francesa, les regions havien d'acabar substituint els departaments i les mancomunitats de municipis i les aglomeracions havien d'ocupar el lloc dels antics municipis; així, es racionalitzaria l'administració local. En la pràctica, però, el que ha passat és que els nous nivells de govern no han substituït pas els anteriors, sinó que, simplement, s'hi han superposat, i, així, la racionalització de l'administració local no s'ha aconseguit pas.

[edita] L'àrea metropolitana de Perpinyà

La Comunitat d'aglomeració de Perpinyà-Mediterrània agrupa els següents municipis:

  1. Baó
  2. Baixàs
  3. Bompàs
  4. Calce
  5. Canet de Rosselló
  6. Cànoes
  7. El Barcarès
  8. Paretstortes
  9. Perpinyà
  10. Pesillà de la Ribera
  11. Pollestres
  12. Santa Maria la Mar
  13. Sant Esteve del Monestir
  14. Sant Hipòlit de la Salanca
  15. Sant Feliu d'Avall
  16. Sant Llorenç de la Salanca
  17. Sant Nazari de Rosselló
  18. Salelles
  19. El Soler
  20. Toluges
  21. Torrelles de la Salanca
  22. Vilallonga de la Salanca
  23. Vilanova de Raó
  24. Vilanova de la Ribera

Així doncs, aquesta comunitat d'aglomeració amb capital a Perpinyà ocupa una superfície de 333,60 km2 i suma un total de 215 550 habitants (segons dades de l'1 de gener del 2007) la qual cosa fa una densitat de població de 638 hab./km2.

Ara bé, la Comunitat d'aglomeració de Perpinyà-Mediterrània no inclou pas tots els municipis del Rosselló situats a l'àrea metropolitana de Perpinyà la qual, a més, també comprèn:

[edita] Història

La Comunitat d'aglomeració de Perpinyà-Mediterrània es va crear el 31 de desembre de l'any 2000 en substitució de l'antiga Mancomunitat municipal Tet Mediterrània. Cinc anys després, el 31 de desembre del 2005, els municipis del Barcarès i de Torrelles de la Salanca van integrar-s'hi; el fet que el Barcarès sortís de la Mancomunitat municipal de la Salanca-Mediterrània va provocar moltes queixes davant d'alguns dels elegits. L'1 de gener del 2007, s'incorporaren a l'aglomeració Baixàs, Calce i Salelles

Per altra banda, el desenvolupament d'una aglomeració que inclou vint-i-quatre municipis i que representa el 60% de la població de la Catalunya del Nord ha creat recel que no acabi significant la creació de fet -no pas de dret, evidentment- d'una estructura administrativa que actuï al marge de les del departament dels Pirineus Orientals, una mena de departament bis.

[edita] Mancomunitats municipals a la Catalunya Nord

A la Catalunya del Nord, hi ha, a més, les següents mancomunitats municipals:

  1. Mancomunitat municipal de les Alberes
  2. Mancomunitat municipal dels Aspres
  3. Mancomunitat municipal del Ribesaltès-Aglí-Manadell
  4. Mancomunitat municipal del Vallespir
  5. Mancomunitat municipal del Rosselló Sud
  6. Mancomunitat municipal del Rosselló Conflent
  7. Mancomunitat municipal de la Costa Vermella
  8. Mancomunitat municipal de l'Alt Vallespir
  9. Mancomunitat municipal del sector d'Il·liberis
  10. Mancomunitat municipal de la Salanca-Mediterrània
  11. Mancomunitat municipal de l'Aglí Fenolleda
  12. Mancomunitat municipal de Pirineus Cerdanya
  13. Mancomunitat municipal de Capcir Alt Conflent
  14. Mancomunitat municipal de Vinçà Canigó
  15. Mancomunitat municipal de Canigó-Vall del Cadí

També hi ha municipis que no formen part de cap agrupació supramunicipal.

[edita] Enllaços externs