[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ciutat de Barca - Viquipèdia

Ciutat de Barca

De Viquipèdia

Barca (també Barce, en grec Barka o Barke) fou una ciutat de Cirenaica fundada per un grup de colons emigrats de Cirene durant el govern dels Batiades, anomenats barcais. Les seves restes es troben actualment al lloc anomenat Al-Merjehi que els àrabs anomenen també Al-Medinah. Les restes no inclouen monuments destacats.

Perseu, Zacynthos, Aristomedon i Lycos, descontents amb el tracte que se'ls donava per part del rei Arcesilau II el cruel de Cirene, van emigrar i van fundar una nova ciutat (554 aC) i van concertar aliança amb els libis del interior. Molts libis es van establir a la ciutat, característica de la qual fou la barreja de grecs i libis que es va conservar al llarg del temps. Heròdot dona el nom d'un rei, Alazir, que es d'origen libi (el nom Aladdeir es va trobar a una taula genealògica a Cirene).

Arcesilau II va tenir problemes amb els libis. Una revolta fou sufocada i els libis es van refugiar al est, cap Egipte; el rei els va perseguir i els va derrotar i en va matar set mil, però aviat fou enderrocat pel seu germà Learc. Aquestes lluites van permetre a la colònia de Barca de prosperar i estendre el seu poder a tota la part oest de Cirenaica incloent la costa on es va fundar la ciutat de Teuchira (mes tard Arsinoe). Amb el temps Barca es va estendre al oest fins al Golf de Sirte en direcció a Cartago i va tenir força poder per derrotar als fenicis en una batalla naval.

Quant els perses van envair Egipte, Barca i Cirene van enviar presents al rei Cambises i li van prometre un tribut anyal. Dins l'imperi persa foren considerats part de la nova satrapia d'Egipte (segons Heròdot). Les bones relacions entre Cirene i Barca es van consolidar quant el rei Arcesilau III de Cirene es va casar amb la filla del rei Alazir de Barca. Una revolta a Cirene va obligar a Arcesilau a fugir a Barca i allí uns exiliats de Cirene, ajudats per un partit local, van matar a Arcesilaos i a Alazir a la plaça del mercat. Pheretima, la mare d'Arcesilaos, en revenja, va demanar ajut a Ariandes, sàtrapa persa d'Egipte (nomenat per Cambises i que va conservar el càrrec sota Darios). El sàtrapa va reunir un fort exercit i una flota i va enviar una ambaixada a Barca demanant qui o quins havien estat els assassins, però la gent de Barca va assumir col·lectivament la responsabilitat. Ariandes va enviar llavors l'exèrcit i va assetjar la ciutat durant nou mesos, i finalment els perses la van ocupar per una estratagema (510 aC). Els ciutadans sospitosos de simpatitzar amb l'assassinat dels reis foren empalats i el tomb de les muralles es va omplir de gent empalada i entre ells els membres de la dinastia Batiada dels que es sospitava eren culpables. Molts habitants van patir presó i represàlies i una bona part foren venuts com esclaus a Egipte o enviats a Darios, que els va establir a una ciutat de Bactriana que es va dir Barca (testimoniada en temps d'Heròdot). Pheretima, que havia acompanyat als perses fins a Barca, va tornar a Egipte amb l'exèrcit persa però va morir d'una malaltia infecciosa.

Després d'això Barca va romandre gairebé despoblada. En temps dels Ptolomeus fou totalment buidada i la gent enviada a Ptolemais, al lloc del antic port de la ciutat, que finalment va acabar anomenant-se Barca. El segle II encara era una petita ciutat provincial. Al segle IV fou seu d'un bisbat. Sota els àrabs va recuperar certa importància i sota els otomans fou capital d'un sandjak de la regència de Trípoli, pero desprès es va despoblar.