Chandrasekhara Raman
De Viquip??dia
Premi Nobel de F??sica (1930) |
Chandrasekhara Venkata Raman (en t??mil: ?????????????????????????????? ?????????????????????????????????) ( Tiruchirapalli, ??ndia 1888 - Bangalore 1970 ) fou un f??sic i professor universitari indi guardonat el 1930 amb el Premi Nobel de F??sica.
Taula de continguts |
[edita] Biografia
Nascut el 7 de novembre de 1888 a la ciutat de Tiruchirapalli, ciutat de l'estat indi de Tamil Nadu. De ben jove es trasllad?? a la ciutat de Visakhapatnam, a l'estat de Andhra Pradesh. Va completar la seva llincenciatura i doctorat en f??sica i angl??s al Presidency College de Madras l'any 1907. Posteriorment va obtenir una pla??a en els Serveis Civils Indis com a assistent del supervisor general a la ciutat de Calcuta.
Entre 1917 i 1933 fou professor de f??sica de la c??tedra Palit a la Universitat de Calcuta, sent all?? on inici?? els seus treballs en el camp de l'??ptica. El 1919 va ser nomenat secretari honorari de l'Associaci?? ??ndia per al Progr??s de les Ci??ncies i entre 1933 i 1948 va ser director de l'Institut Indi de Ci??ncia de Bangalore. El 1929 va rebre el t??tol de Cavaller de l'Imperi Brit??nic per part del rei Jordi V del Regne Unit.
Des de 1949 va fundar, i va formar part del consell directiu, de l'Institut Raman d'Investigaci??. Oncle del tamb?? Premi Nobel Subrahmanyan Chandrasekhar, Raman mor?? el 21 de novembre de 1970 a la ciutat de Bengalore.
[edita] Recerca cient??fica
Inicialment les seves investigacions es van dirigir cap a l'estudi de les vibracions i a problemes d'ac??stica, per?? vers el 1920 va iniciar els seus treballs sobre ??ptica, comen??ant a investigar sobre la difracci?? de la llum i la dels Raigs X.
El 1928 descobr?? l'anomenat efecte Raman, que va tenir lloc a l'irradiar un l??quid transparent o un vapor amb una llum monocrom??tica i estudiar l'espectre de la llum difosa, en el qual s'observaven variacions de freq????ncia, segons les prediccions te??riques formulades l'any 1923 per A. G. S. Smekal.
El 1930 fou guardonat amb el Premi Nobel de F??sica pels seus treballs al volant de la llum, i la formulaci?? de l'efecte Raman.
[edita] Reconeixements
En honor seu s'anomen?? l'asteroide (55753) Raman descobert el 13 de setembre de 1991 per Freimut B??rngen i Lutz D. Schmadel.