[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Centre d'Estudis Colombins - Viquipèdia

Centre d'Estudis Colombins

De Viquipèdia

El Centre d'Estudis Colombins (CEC) és una associació dedicada a l'estudi dels lligams històrics entre la Corona d'Aragó, Cristòfor Colom i el descobriment d'Amèrica i, particularment, en la possible catalanitat de Cristòfor Colom. L'associació és una delegació d'Òmnium Cultural però amb caràcter jurídic propi.

El Centre va néixer el 1989 arran d'un cicle de conferències organitzat per Òmnium Cultural a Barcelona. L'interès mostrat pels experts en coordinar esforços va propiciar la creació de l'Agrupació Pro Colom Català que aviat es va canviar per Centre d'Estudis Colombins per adequar-lo a les finalitats científiques i no convertir una hipòtesi en tesi.

A mitjans dels anys 1990 es va produir una escissió interna encapçalada per Jordi Bilbeny i Teresa Baqué que defensaven unes tesis considerades com a molt agosarades per altres socis. La ruptura definitiva es va produir amb la creació de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya. Posteriorment, membres del CEC han desautoritzat els treballs publicats per Jordi Bilbeny.

Els objectius del Centre són:

  • Aplegar els estudiosos del tema per coordinar esforços amb criteris de recerca programada i rigorosa.
  • Promoure l'interès en el món acadèmic i social.
  • Fomentar l'edició de treballs i obres. Han estat publicats llibres de Caius Parellada, Gabriel Verd Martorell, Josep Maria Castellnou, Nito Verdera, Pere Català i Roca, Joaquim Arenas, Jordi Bilbeny, Ernest Vallhonrat, Onofre Vaquer, Manuel Bestratén, entre altres.

Les aportacions més destacades en estudis o col·laboracions del Centre són:

  • Cal·ligrafia. Després de notar que la cal·ligrafia de Colom no és italiana ni castellana, els professors de paleografia Mossèn Gabriel Roura (Universitat de Girona) i Montserrat Sanmartí (Universitat Rovira i Virgili) confirmen que la cal·ligrafia és catalana i similar a la d'altres catalans contemporanis de Colom.
  • Lexicometria. En base a les freqüències d'interferències fonètiques en els escrits en castellà de Colom, Lluís de Yzaguirre i Maura, professor de la Universitat Pompeu Fabra, identifica la llengua materna com català oriental de la Catalunya Vella i exclou el dialecte genovès i l'occità del segle XV.
  • Identificació genètica. El Centre col·labora amb José Antonio Lorente Acosta, professor de medicina forense de la Universitat de Granada, que analitza l'ADN de les restes de Cristòfor Colom, el seu germà Diego i els seu fill Hernando. Una primera conclusió és que l'edat de Diego Colom no es correspon amb la de Giaccomo Colombo. En aquest moment està en estudi la comparació de l'ADN de Cristòfor amb una àmplia mostra de població de possibles famílies Colom de diferents orígens.
  • El Centre va col·laborar en el documental Columbus: Secrets from the grave (Colom: secrets des de la tomba), emès pel Discovery Channel, amb intervencions de Charles Merrill, Francesc Albardaner i Lluís de Yzaguirre, socis del CEC.

[edita] Enllaços externs