[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Castanya - Viquipèdia

Castanya

De Viquipèdia

Il·lustració de fulles, flors i fruits dels castanyer
Il·lustració de fulles, flors i fruits dels castanyer

La castanya és la fruita del castanyer, arbre de la família de les fagàcies, nativa de climes càlids de l'hemisferi nord. La majoria de castanyers son arbres grans, de 20 a 40 metres d'alçada, però algunes especies son de la mida d'un arbust.

Les fulles dels castanyers son simples, de forma ovalada o de punta de llança i d'una longitud que va des dels 10 fins als 30 centímetres i una amplada de 4 a 10. La flor apareix a la meitat de l'estiu. El fruit es una càpsula espinosa que fa entre 5 i 11 centímetres de diàmetre i conté de 2 a 7 castanyes.

Les castanyes son també la principal font d'aliment de les larves de molts lepidòpters.

El castanyer americà, arbre predominant a la costa est dels Estats Units, ha estat pràcticament exterminat per acció d'una plaga de fongs, "cryphonectria parasitica". El castanyer europeu, "castanea sativa", també present a l'oest d'Àsia, també es susceptible a patir aquest tipus d'infecció, però en menor mesura. Les espècies de castanyers més resistents son les asiàtiques, especialment les variants japonesa i xinesa.

[edita] Usos

Les castanyes es mengen habitualment torrades o ensucrades. Per tal de conservar les castanyes per al consum durant tot l'hivern, cal que siguin completament seques abans de retirar-les de la closca espinosa que les conté i desar-les en una caixa o un barril, cobertes de sorra fina. Qualsevol cuc que pogués estar dins d'alguna castanya sortirà a la superfície en busca d'aire i no danyarà cap altre castanya.

A Catalunya, se celebra la tradicional festa de la castanyada el dia 31 d'octubre, vigília de Tots Sants.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Castanya