[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Borja (Aragó) - Viquipèdia

Borja (Aragó)

De Viquipèdia


Borja és un municipi de la comrca del Camp de Borja, a l'oest de la província de Saragossa, a l'Aragó. Està situat a uns 62 km de Saragossa i com a elements singulars destaquen els edificis de l'Ajuntament, l'Església de Santa María, l'església de San Miguel i el convent de la Concepció.

[edita] Història

Els orígens de la ciutat es remunten al segle V aC quan hi habiataven els celtíbers anomenats Bursau, prop de l'actual castell.

Després de la conqeusta romana, segle I aC es va constituir una important zona de poblament, que va viure el millor mement amb l'arribada dels musulmans.

En el segle XII va ser conquerida pel rei aragonès i en el segle XV es va convertir en una fortalesa militar davant les invasions castellanes, cosa que li va valer el títol de ciutat, atorgat per Alfons el Magnànim el 1438. Durant el regnat dels reis catòlics es va expulsar la important comunitat jueva que vivia en aquesta ciutat. Els segles XV i XVI foren uns segles de gran creixement econòmic.

Els segles XVII i XVIII en canvi foren períodes de recessió, malalties i sequera. Durant el segle XIX es va recuperar l'economia a través de la línia fèrrea Borja-Cortes de Navarra.

Ajuntament de Borja
Ajuntament de Borja

Durant el segle XX l'activitat agrària sobre la qual es basava l'economia de la ciutat va anar perdent pes específic i Borja no va tenir una importància industrial, així que va anar perdent pes econòmic i polític, d'aquesta manera molta gent va haver d'emigrar cap a centres industrials.


La Plaça del Mercat
La Plaça del Mercat

En els últims anys del segle XX, Borja ha consolidat l'economia tradicional a través de la tecnificació de l'agricultura i la DO Campo de Borja per als vins. A més s'ha establert un polígon industrial anomenat "Barbablanca" que dóna noves oportunitats així com el sector serveis que s'ha desenvolupat i modernitzat.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Borja